Syrische zusjes Hala en Tala laten Grote Markt-kerstboom branden

Syrische zusjes Hala en Tala laten Grote Markt-kerstboom branden
Tala (7 jaar, links) en haar zus Hala (8) doen met wethouder Merijn Snoek de lichtjes aan
© Foto united Photos/Paul Vreeker
Haarlem

’Vijf.. vier.. drie.. twee.. één...’ En toen was er licht!

Met een druk op de knop ontstaken de Syrische zusjes Hala (8) en Tala (7) Alesow met wethouder Merijn Snoek deze donderdag-namiddag de kerstboom op de Grote Markt in Haarlem. Ruim twee jaar geleden kwamen ze met hun moeder hun vader achterna gereisd - weg van het door oorlog verscheurde Syrië naar Nederland. In Haarlem hebben ze hun nieuwe thuis gevonden. In korte tijd leerden ze er Nederlands praten, alsof ze nooit anders hadden gedaan. „Het is een feest hier”, zegt Hala. „Ja, ik denk nog wel vaak aan waar we vandaan komen. Maar hier is het fijn.”

Het is niet zomaar dat de zusjes was gevraagd dit jaar de tienduizend lichtjes in de zestien meter hoge kerstboom op de Grote Markt te ontsteken. Zoals wethouder Snoek het verwoordde: „Kerst is een tijd vol symbolen. Het gaat over liefde, familie en over samenzijn. De kerstboom met zijn lichtjes is bij het uitstek het symbool daarvan. En dit jaar zit onze boom nog voller met symboliek dan anders.”

De lampjes kunnen dit jaar worden geadopteerd. Voor 5 euro ’koop’ je een lichtje - voor meer geld mag ook. Het geld dat op deze manier wordt ingezameld, wordt ingezet om kindvluchtelingen in Haarlem (via Stem in de Stad) en hun lotgenootjes in Syrië (via SOS kinderdorpen) te helpen. Dat kan via de website:

www.haarlemgeeftlicht.nl

Donderdagavond was er via deze weg al ruim 4700,- euro ingezameld.

„We gaan thuis dit jaar voor het eerst ook een kerstboom neerzetten”, vertelt Hala. „Dat doen we ook op school, op de Dolfijn. Nee, niet zo groot als deze.”

Het ontsteken van de lichtjes kon op flink wat belangstelling rekenen op het plein. De kersttijd is begonnen.

Meer nieuws uit Haarlem

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons