Hoorn: Westerdijk met allure kan zonder marmer

Hoorn: Westerdijk met allure kan zonder marmer
De nieuwe situatie met het fiets-voetpad buitendijks.
© Beeld: The Imagineers.
Hoorn

De voorlichtingsbijeenkomst over de inrichting van het buitendijkse fiets-voetpad langs de Westerdijk werd donderdagavond druk bezocht: zeker honderd mensen waren naar Turf gekomen om te zien wat de gemeente te bieden had. De reacties waren overwegend positief.

Marlous Abee en Ronald Pasman, bewoners van een appartement aan de Westerdijk, vinden de plannen ’gaaf’. Marlous, die zegt dat ze zich al eens afvroeg ’waarom Hoorn zo weinig met zijn ligging aan het water doet’, vindt het een mooi ontwerp. „Het pad wordt breder dan ik had verwacht. Ik ben zelf hardloper, ik ben er wel blij mee.” Ronald: „Lekker langs het water lopen.” Ook het stadsstrand zien ze wel zitten. Ronald vindt het op zich jammer dat de trappen bij de schouwburg verdwijnen. „Maar ik snap het wel. Het gaf wel overlast, van drugsgebruikers, groepen jongeren, schreeuwende mensen.” Marlous: „Als je dan een rondje gaat wandelen, mijd je zo’n plek.”

Hoorn: Westerdijk met allure kan zonder marmer
De huidige situatie.

Er waren ook bezoekers van de bijeenkomst die vinden dat het allemaal wel wat luxer mag. Neem Kees en Jannie Vlijm, die sinds 2012 pal aan de Westerdijk wonen. Hun tuin is een van de uitkijkpunten in de VR-presentatie van het project. Vanaf hun balkon is het nieuwe fiets-voetpad niet te zien.

Hoorn: Westerdijk met allure kan zonder marmer
Bezoekers krijgen een virtueel voorproefje.

Minder

Jannie hoopt dat het nieuwe fietspad ertoe zal leiden dat straks minder fietsers op het voetpad boven op de dijk of - tegen de richting in - op de Westerdijk zullen rijden.

Kees (70) vindt het uiteindelijke ontwerp mooi. „Het wordt allemaal beter, schoner, frisser, moderner. Ik zie alleen maar voordelen. De dijk wordt verstevigd, dus we houden droge voeten. En er komt meer reuring. Maar het is wel wat sober, met die betonnen trappen. Laatst waren we in Marokko, in Tanger. Daar hebben ze een boulevard met trappen van marmer. Dat kan in Hoorn ook. Ze hebben geld over, want die tunnel komt er niet. Waarom altijd sober, waarom niet mooi? Als je goed de markt opgaat praat je misschien over tien procent meerkosten. Maar dan maak je het wel naar ’t zin.”

Kunst

Hoornaar Jan Kollen, die overheden adviseert over land-water overgangen en trots meldt dat hij in 2008 al aangaf dat een stadsstrand bij Hoorn een goede manier was van dijkversterking, gaf de ambtenaren een notitie met verschillende ideeën over ’Kunst in de dijk’.

Een van de kunstwerken die hij suggereert, bestaat uit bekleding van de dijk over 50 tot 100 meter met – toeval bestaat niet – marmer. Kollen: „Dit ziet er allemaal keurig netjes uit, maar waarom niet van een 7 een 9 proberen te maken? Ik wil dat de dijk wat meer allure krijgt. Dat mensen van elders komen en onder de indruk zijn. Maar daar is een inspirerende kunstenaar met lef voor nodig en een krachtige wethouder.”

Even later spreekt hij de verantwoordelijke wethouder, Ben Tap. Maar die vreest dat marmer de West-Friezen niet past. „Die gaan niet voor marmeren trappen en gouden kranen. Die zijn meer van: doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg. Wij leggen wel accenten, met die oude bruine klinkertjes in plaats van asfalt en de historische straatlantaarns. En in de buitenste rand van het pad, die best van hardsteen mag zijn, willen wij in de zijkant led-lampjes, die naar beneden op het pad schijnen. Dat geeft een poepie-chique uitstraling. Kortom, wij zoeken het meer in finesses en details. Maar het kan zomaar zijn dat de gemeenteraad meer wil. Dat gebeurde ook bij de plannen voor het Kerkplein, met hardsteen en een waterelement.”

Tap is tevreden over de ontwikkeling. ,,Twee jaar geleden hoorden we: ’Jee, moet dat nu?’ En nu horen we: ’Kan er niet een tandje bij?’

Meer nieuws uit West-Friesland

Lees hier de digitale editieVolg ons