SP en GroenLinks: noodknop op elke brug over Zaan

SP en GroenLinks: noodknop op elke brug over Zaan
© Foto Wim Egas
Zaanstad

SP en GroenLinks vragen om extra toezicht op de brugbediening zolang er geen duidelijkheid is over de oorzaken van het ongeluk op de Prins Bernhardbrug.

Verder stellen ze voor om op elke Zaanse brug een noodknop aan te brengen, zoals die ook op de Den Uylbrug bestaat. Omstanders van het laatste ongeluk op de Prins Bernhardbrug gaven aan zich erg machteloos te voelen, omdat ze niet konden ingrijpen en alleen via 1-1-2 konden proberen de brugwachters van de centrale brugbediening te alarmeren.

Ook stellen de partijen voor op alle Zaanse bruggen het bewegende brugdeel in een opvallende kleur te verven, zodat duidelijk is waar het gevaar dreigt als de brug open gaat. Ten slotte vragen ze zich af waarom er geen bewegingssensoren op de bewegende brugdelen worden gebruikt.

Lees ook: Slachtoffers in ’zorgwekkende toestand’ na val in water bij brug Zaandam [video]

Brugwachter

De partijen vragen ook om een regelmatige registratie van incidenten op de bruggen. En om een kostenbatenanalyse van het terugbrengen van een brugwachter op elke brug.

De partijen willen de kwestie volgende week donderdag in het Zaanstad Beraad bespreken.

Burgemeester Jan Hamming zei deze week eerst de uitkomst te willen afwachten van het onderzoek van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid. Dat deed hij toen hij de petitie in ontvangst nam over de veiligheid op de bruggen. Die kan nog worden getekend op www.petities24.com.

Lees ook: Onderzoeksraad start onderzoek brugongeval Zaandam

Meer nieuws uit Zaanstreek

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons