Prestaties RKAV Volendam en Purmersteijn verbeterd, volgens vakblad De Voetbaltrainer

Prestaties RKAV Volendam en Purmersteijn verbeterd, volgens vakblad De Voetbaltrainer
Het eerste elftal hielp RKAV Volendam aan extra punten door van de eerste klasse naar de hoofdklasse te promoveren. Daar staat het nu opnieuw bovenaan.
© Archieffoto Ella Tilgenkamp
Purmerend

RKAV Volendam en Purmersteijn mogen zich nog altijd ’goed presterende’ amateurclubs blijven noemen. Dat is althans op te maken uit de jaarlijkse top 200 van vakblad De Voetbaltrainer, die wordt samengesteld aan de hand van het competitieniveau van het eerste elftal en de jeugdselectieteams.

RKAV Volendam is de hoogst genoteerde club in de regio Waterland. De vereniging staat op de 31e plaats. Er is een flinke sprong gemaakt, want vorig jaar moesten de oranjehemden nog genoegen nemen met de 64e positie. In de zes jaar dat deze lijst nu wordt opgemaakt, eindigden de Volendamse amateurs twee keer hoger dan in deze 2018/2019-editie. Dat was in de lijsten van 2013/2014 (24e) en 2014/2015 (twintigste).

Purmersteijn steeg twee plaatsjes, van 43 naar 41. De Purmerenders bereikten hiermee de hoogste positie ooit.

AFC

Net als in alle voorgaande jaren mag het Amsterdamse AFC zich volgens deze lijst de beste amateurclub van Nederland noemen. Koninklijke HFC uit Haarlem is evenals vorig jaar tweede en Excelsior Maassluis bereikte voor het eerst de top drie. Daaruit verdween Be Quick 1887 uit Groningen (van drie naar zes). De top vijf wordt gecompleteerd door Alphense Boys (bleef vierde) en het Veldhovense UNA (van plek 24 gekomen).

Er staan zes Noord-Hollandse clubs bij de eerste vijftien. Naast AFC en Koninklijke HFC zijn dat het Beverwijkse DEM (twaalfde), Hollandia uit Hoorn (dertiende) en de Amsterdamse verenigingen Zeeburgia en De Dijk (respectievelijk veertiende en vijftiende).

Slechtst

De puntentelling bij de jeugd is voor dit jaar aangepast. Er is gekeken naar het niveau waarop O19-1, O19-2, O17-1, O17-2, O15, O14 en O13 actief zijn. De met de jeugd slechtst presterende club in de tweede divisie is FC Lienden, dat niet voorkomt in de top 200. Zes clubs die met hun eerste team in de derde divisie spelen, komen evenmin in de lijst voor. Dat zijn Hoek, Eemdijk, Stedoco, TEC, Goes en EVV. De oorzaak is het lagere niveau van de jeugdselecties bij deze clubs. Het Zeeuwse Hoek heeft zelfs helemaal geen jeugd.

Meer nieuws uit Sport Waterland

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons