Geluidhinder provinciale wegen kan nog verder omlaag gebracht

Geluidhinder provinciale wegen kan nog verder omlaag gebracht
© ANP
Haarlem

Provinciale wegen dichtbij stiltegebieden, woningen of ziekenhuizen moeten nog minder geluidbelasting opleveren. Er komen stiller asfalt en gevelisolatie.

In het ’Actieplan geluid 2018-2022’, dat inmiddels is vastgesteld, is de ambitie vastgelegd het verkeerslawaai op die plekken te maximeren op 60 dB.

Dat is de helft minder dan de ambitie van 63 dB die gedeputeerde Adnan Tekin in juli van dit jaar nog uitsprak. De geluiddrempel lag op 65 dB.

Gezondheid

Een hoge geluidbelasting kan de gezondheid van bewoners negatief beïnvloeden en levert hinder op. Tekin: „Onderzoeken tonen aan dat een goede nachtrust essentieel is voor de gezondheid en een gezonde leefomgeving.”

Er zal met dit nieuwe actieplan een extra 5,5 km van de provinciale wegen bedekt worden met stil asfalt, waar de geluidbelasting op omliggende woningen te hoog is.

Dit zijn de N232 bij Badhoevedorp, de N242 bij Noord-Scharwoude/Zuid-Scharwoude, de N246 bij Wormerveer, de N247 bij Broek in Waterland, de N247 bij Monnickendam, de N247 bij Oosthuizen en de N522 bij Ouderkerk aan de Amstel.

Door toepassing van stil asfalt op deze wegvakken zal de geluidbelasting voor 89 woningen aanzienlijk verminderen. Dit betreft circa 225 bewoners.

Daarnaast komen 59 afgelegen woningen in aanmerking voor het plaatsen van gevelisolatie.

Meer nieuws uit Amsterdam

Meest gelezen