Hoorn heeft plan fiets-voetpad Westerdijk rond

Hoorn heeft plan fiets-voetpad Westerdijk rond
’Echt zien’ hoe het wordt met een VR-bril.
© HMC / Eric Molenaar
Hoorn

Uitkijken over het nieuwe, vijf meter brede fiets-voetpad, dat aan de buitenkant van de Westerdijk in Hoorn wordt aangelegd. In Hoorn eindigend bij de Kuil. Een ribbelstreep van keitjes is afscheiding tussen de verschillend gekleurde stroken. Bovenop de dijk komt een pad van roodbruine klinkers, verlicht door historische straatlantaarns. De blusdam – waar de brandweer water kan innemen bij brand in de binnenstad – wordt een helling met houten zitelementen.

Het was donderdagavond in grand café Turf al levensecht te zien voor bezoekers van de derde voorlichtingsbijeenkomst over dit project. Zij hadden de primeur dat ze met een virtual-realitybril zowel in de huidige als de nieuwe situatie bij de dijk konden rondkijken.

Vanaf vrijdag kan iedereen via www.hoorn.nl/westerdijk dezelfde tour maken. Wethouder Ben Tap zei dat de gemeente vaker op die manier 'echt wil laten zien hoe het gaat worden'.

In december 2016 en 2017 waren al bijeenkomsten over dit project. Tap kreeg donderdag te horen dat de gemeente goed heeft geluisterd. Zo verdwijnen plekken die uitnodigen tot overlast, zoals de stenen ’tribune’ bij de schouwburg.

De aangepaste plannen worden begin 2019 door B en W ingediend bij de Alliantie Markermeerdijken, die de dijk gaat versterken. In Hoorn komen een buitendijkse 'berm' en ten zuiden van de schouwburg een stadsstrand. De gemeente maakt van de gelegenheid gebruik om buitendijks een fiets-voetpad aan te leggen. Hoorn trekt daar een miljoen euro voor uit.

Zie verder: Westerdijk met allure kan zonder marmer

Meer nieuws uit West-Friesland

Lees hier de digitale editieVolg ons