Vuilstort Heerhugowaard langer open? Plunder reservepot

Gerard van Engelen
Heerhugowaard

De gemeentewerf in Heerhuowaard kan best langer open, die 50 mille extra halen we gewoon uit de egalisatiereserves die eigenlijk bedoeld zijn om kostenoverschrijdingen mee glad te strijken.

Met die oplossing kwam de VVD van Heerhugowaard dinsdag tijdens een politieke vergadering, waar de extra zaterdagopenstelling van de werf weer voorbij kwam.

De VVD is er lang niet zeker van dat de berekeningen voor de extra kosten kloppen. De gemeenteraad nam in februari van dit jaar een motie aan om de zaterdag-openingstijden (nu van 9 tot 14 uur) gelijk te trekken met die van de doordeweekse, dus zes dagen open van 8 tot 16 uur.

Wethouders Jan van der Starre (Milieu) en Gido Oude Kotte (Financiën) rekenden voor dat verruiming van de openingstijden extra arbeidsuren kost, maar ook extra bedrijfskosten. De eindbalans: 50 mille per jaar.

En omdat er geen financiële voordelen tegenover staan, moet de Heerhugowaarder dat ophoesten, omgerekend 2,25 euro per huishouden per jaar.

Dus moet de afvalstoffenheffing omhoog, zegt het college. Reserves zijn niet bedoeld om cadeautjes van uit te delen, drukte wethouder Gido Oude Kotte de politici dinsdag nog eens op het hart. „Extra wensen kosten extra geld, laten we dat nu niet opportunistisch gaan wegschrijven op reservepotjes.”

HOP, GL en VVD vinden dat er alternatieven zijn. Personeel de extra gewerkte uren doordeweeks laten compenseren in de daluren, of de werf doordeweeks een paar uur sluiten. Dat vond met name milieuwethouder Van der Starre geen werkbaar alternatief. Al met al sleept de discussie zich dus nu al tien maanden voort. Wordt vervolgd in de gemeenteraad.

Eensgezindheid was er wel over de onteigeningsprocedure die de gemeente wil instellen om de woning aan de Middenweg 2-2a te kunnen slopen voor meer overzicht in de drukke bocht tegenover Intratuin.

Het pand is jaren geleden aangekocht door de gemeente, maar de huurder wil er niet uit. „We zullen nu dus een onteigeningsprocedure tegen onszelf moeten beginnen”, concludeerde Oude Kotte.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.