Bendeleider die betrokken was bij overval op Gall en Gall in Weesp hoort celstraf eisen

Anke Sprakel
Amsterdam/Weesp

De officier van justitie heeft 36 maanden celstraf waarvan zes maanden voorwaardelijk geëist tegen de twintigjarige Djemon P. uit Amsterdam voor onder meer deelname aan een criminele organisatie.

Samen met vier andere Amsterdammers zou hij zich in groepsverband schuldig hebben gemaakt aan diefstallen en overvallen. Een van de overvallen was op de Gall en Gall aan de Amstellandlaan in Weesp in 2017.

Het was een lange zoektocht die justitie aflegde om P. op te sporen. De man die in 2017 al in beeld bij politie was, verdween plots van de radar. Terwijl de andere verdachten op grond van tapgesprekken werden aangehouden, bleef P. onvindbaar. Uiteindelijk kwam in mei dit jaar het verlossende telefoontje. Verdachte zat vast in Duitsland voor een plofkraak.

P. werd in september aan Nederland uitgeleverd en stond woensdag als laatste van de groep voor de rechter. Drie andere verdachten zijn eerder dit jaar veroordeeld door de kinderrechter.

De Amsterdammers pleegden diverse inbraken en bedrijfsovervallen in Amsterdam, Diemen, Amstelveen en Weesp in 2017. Aan het hoofd van de organisatie zou P. samen met medeverdachte B. (18), die vorige week terecht stond, staan. Zij zouden de organisatie bestaande uit jonge Amsterdammers aansturen.

De overval op 27 mei vorig jaar op de Gall en Gall in Weesp is exemplarisch hoe de groep te werk ging. Twee gemaskerde mannen komen met veel kabaal de winkel binnen. Zij bedreigen het personeel met een vuurwapen en als de buit binnen is, maken de overvallers zich met een scooter uit de voeten.

De overval op de Gall en Gall was een van de laatste misdrijven die de groep pleegde, want kort daarna konden twee verdachten worden aangehouden. Aan de hand van telefoontaps kwamen ook de drie andere Amsterdammers in beeld, waaronder P. Hij bleek evenwel onvindbaar, omdat hij vastzat in Duitsland.

De advocaat van de verdachte vindt dat er geen bewijs is dat P. onderdeel was van deze criminele organisatie. De officier van justitie is het daar niet mee eens. Zij heeft absoluut geen twijfel. „Er was sprake van een duidelijk gestructureerd samenwerkingsverband”, aldus de offcier van justitie. P. faciliteerde de wapens, stuurde de anderen aan en deelde mee in de buit.

P. hoopt dat de rechtbank hem over twee weken vrijspreekt. Hij wil zodra hij vrijkomt, zijn leven

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen