Familiebedrijf Ooms verzet tijdig de bakens

Door Ooms gebouwde complex met platformwoningen op IJburg in Amsterdam.© Foto Benno Ellerbroek

Leo Blank
Scharwoude

,,We zaten met de wegenbouw tussen servet en tafellaken. Te groot voor kleine klussen, te klein voor grote opdrachten. De werkgelegenheid van 360 mensen stond op het spel. Die banen zijn behouden met de verkoop van onze infra-dochterondernemeningen aan Strukton Civiel.”

Directeur Piet-Jan Ooms van Ooms Bouw & Ontwikkeling spreekt van een goede zet: ,,Strukton werkt landelijk. In West-Nederland hadden ze nog geen bedrijf voor aanleg en onderhoud van wegen.”

De miljoenen die beschikbaar kwamen konden worden gestoken in versterking van de tak voor bouw en ontwikkeling van het familiebedrijf. Die op eigen kracht verder werd uitgebouwd.

Vierde generatie

Piet-Jan Ooms (37) is de vierde generatie die sinds het ontstaan in 1913 aan het hoofd staat. De directeur kijkt terug op moeilijke crisisjaren, waarin het mes werd gezet in het aantal medewerkers. Maar sinds enkele jaren zit de groei er in. Het personeelsbestand is toegenomen van twintig tot 32. Dat zijn over het algemeen hoogopgeleide vakmensen, die een bijdrage leveren aan de gekozen koers van Ooms Bouw & Ontwikkeling. Piet-Jan: ,,Wij treden op als coördinerend hoofdaannemer, die het bouwproces van begin tot eind stuurt. Onze mensen begeleiden onderaannemers en leveranciers. We werken voor onszelf en voor derden.”

Vleugels

Inmiddels heeft het bedrijf de vleugels uitgespreid. Op het terrein van de Veemarkt in Utrecht verrijzen zestig woningen, waarvan ruim de helft op basis van prefab-betoncasco’s wordt gebouwd.

Daarmee wordt de bouwsnelheid vergroot, aldus Ooms: ,,In Bangert-Oosterpolder passen we dit procedé ook toe bij twintig huizen in project Molenzicht. Op kalkzandsteen zit door de grote vraag een lange levertijd. Komt ook doordat zandschepen minder kunnen vervoeren door het lage waterpeil in rivieren. Met prefab boeken we een winst van minimaal een maand. Deze week werd bij de eerste huizen het hoogste punt bereikt.”

Het bedrijf heeft ook ervaring met speciale woonvormen. Op IJburg in Amsterdam verrijst het tweede, op palen gebouwde, complex van veertien platformwoningen. Ooms ontwikkelt dit plan zelf. De twee onder één kapwoningen en vrijstaande woningen worden verkocht vanaf een half miljoen euro.

Tenslotte is Piet-Jan Ooms trots op projecten die al uitgevoerd zijn zoals het crematorium op de Nieuwe Noorder Begraafplaats in Amsterdam en de nieuwbouw voor het Don Bosco College in Volendam.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen