Texel wil mantelzorgers bijdrage in reiskosten geven

Texel wil mantelzorgers bijdrage in reiskosten geven
Het CDA wil onder meer dat mantelzorgers die niet op het eiland wonen maar daar wel zorg verlenen in aanmerking komen voor het gunstige Texeltarief op de veerboot.
© Archieffoto Evalien Weterings
Den Burg

De gemeente Texel laat onderzoeken of er mogelijkheden zijn om mantelzorgers een tegemoetkoming te geven in de reiskosten.

Daarover was de raadscommissie het dinsdag 4 december unaniem eens bij de bespreking van een conceptmotie van die strekking van het CDA.

Het CDA schetst daarin dat aan de overkant wonende kinderen regelmatig naar Texel moeten komen voor het verlenen van zorg aan nog zelfstandig wonende ouders op Texel. Hierdoor worden zij onder andere geconfronteerd met extra vervoerskosten. Hetzelfde geldt voor op Texel wonende mantelzorgers wanneer de zorgvrager in een ander dorp woont. Het CDA denkt bijvoorbeeld aan gratis openbaar vervoer op Texel en het gunstige Texeltarief op de veerboot voor mantelzorgers die niet op het eiland wonen. Een bijkomend voordeel van het verstrekken van een vergoeding zou zijn dat de gemeente een beter beeld krijgt van de mantelzorg die wordt verleend.

Andere raadsfracties en verantwoordelijk wethouder Sander van Knippenberg spraken van een sympathiek idee. Ben Zegeren (CDA) kon zich vinden in de suggestie van William Witte van Texels Belang om ook jonge Texelaars die zorg verlenen aan ouders die aan de vaste wal wonen voor de vergoeding in aanmerking te laten komen. Uit de discussie bleek dat de raadsleden zich evenals de wethouder zeer betrokken voelen bij de problematiek van de mantelzorg.

Het CDA dient de motie officieel in tijdens de raadsvergadering van 19 december.

Meer nieuws uit Den Helder e.o.

Lees hier de digitale editieVolg ons