Voetbalclubs Hoorn willen zelf regie over toekomst

Zwaluwen’30-speler Jim Nelen (rechts) op eigen veld.© Archieffoto Theo Groot

Jaap Stiemer
Hoorn

De zes Hoornse voetbalclubs willen zelf de regie hebben over hun toekomstige huisvesting. Het samenvoegen van Zwaluwen en Hollandia op de Middelweg en het maken van een multifunctionele sportaccommodatie in Risdam- Noord wordt te duur.

In Hoorn wordt al geruime tijd gesproken over het samenvoegen van sportaccommodaties. Een aantal clubs hebben te maken met dalende aantallen leden en vrijwilligers en komen daardoor in financiële problemen. Voetbalclub HSV in Risdam Noord zit is een sterk verouderd complex.

De gemeente heeft onderzoek laten doen naar de mogelijkheden en daar kwamen twee opties uit. Het ging daarbij om het samenvoegen van Zwaluwen en Hollandia aan de Middelweg en het samenbrengen van meerdere sportverenigingen op het terrein van HSV in de Risdam.

Deze twee opties blijken vergaande financiële consequenties te hebben voor de clubs. Er zou in de nieuwe situatie namelijk gekozen worden voor eenzelfde opzet als bij de verhuisde hockeyvereniging: er wordt een jaarhuur voor het complex gevraagd, plus nog een bijdrage aan de kunstgrasvelden. Voor de Middelweg zou dit bijvoorbeeld betekenen dat de clubs jaarlijks 53.765 euro huur per jaar moeten betalen, plus nog eens 21.000 euro voor de kunstgrasvelden.

Alle betrokken clubs hebben aangegeven dat niet te kunnen opbrengen. Ook hebben ze laten weten meer zelf de regie te willen hebben over hun toekomst. De zes clubs hebben hierover de koppen al bij elkaar gestoken. Het college stelt daarom aan de raad ook voor af te zien van de twee opties.

Wel willen B en W op een lokale manier invulling geven aan het Nationaal Sportakkoord. Dit is een stimuleringsmaatregel van het Rijk om sportvoorzieningen in de gemeenten op orde te krijgen. Daar wordt jaarlijks 400 miljoen euro voor uitgetrokken. In Hoorn wordt een ’verenigingsondersteuner’ aangesteld om hieraan vorm te geven.

Het samengaan van verenigingen zou dan bij voorkeur moeten gebeuren bij accommodaties die al op orde zijn. Hiermee kunnen financiële voordelen worden geboekt.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen