Cijfers liegen niet: steeds minder foutparkerende fietsers centrum en station Hilversum

Handhavers doen hun ronde.© Studio Kastermans

Leander Mascini
Hilversum

Veel Hilversummers zijn het nog altijd niet eens met het handhaven van foutgeparkeerde fietsen in het centrum en bij het station. Maar: de cijfers liegen niet. Het fietsbeleid werkt.

Er is nog altijd veel kritiek op het handhavingsplan van wethouder Arno Scheepers. Vooral het beleid in het centrum is tegen het zere been van de fietsende bezoekers. Er zijn te weinig parkeerplekken, en de plekken die er zijn, zijn te ver van de winkels.

Hierdoor moeten Hilversummers alsnog een eind lopen, en daar hebben ze geen zin in. Dat zeggen ook de winkeliers, die menen dat er steeds minder impulsaankopen zijn sinds de wildparkeerders worden aangepakt.

Ondanks deze kritieken kan de gemeente toch van een succes spreken. Het handhaven werpt namelijk haar vruchten af. De eerste week werden er in het centrum nog 159 foutgeparkeerde fietsen op de toen nog toegestane stint geladen en naar het fietsdepot aan de Kerkbrink gebracht.

Tegenwoordig is dat aantal geslonken naar ongeveer 75 per week, waarbij aangetekend moet worden dat het gebied waarin gehandhaafd wordt, groter is geworden.

Een woordvoerster van de gemeente ziet echter nog verbeterpunten: „Er is zeker een verbetering merkbaar. Maar nog steeds worden er dagelijks zo’n 15 fietsen naar depot verplaatst. Waar we in eerste instantie vooral in het voetgangersgebied handhaven, breiden we dit de afgelopen weken ook uit naar de andere gebieden.”

Bij Station Hilversum wordt nu iets langer dan een week gehandhaafd. En ook daar is verbetering zichtbaar. Donderdag moesten er nog zo’n 150 fietsen verplaatst worden naar de fietsenrekken langs het spoor.

Een dag later stonden er nog 50 tweewielers foutgeparkeerd. Afgelopen maanden hebben handhavers 15 fietsen moeten verslepen. En dinsdagochtend stond er maar één fiets buiten de rekken geparkeerd.

Het lijkt er dus op dat het deze zomer ingevoerde fietsbeleid werkt. Steeds meer Hilversummers zetten hun fiets keurig in een van de rekken. Dat zorgt voor veel meer ruimte, dat vooral goed zichtbaar is op het plein voor het station.

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen