Vrijwillige thuiskok Veerle (16) kookt voor stadsgenoten

Lorien Mikhail
Hoorn

De eettafel is gedekt voor onbekende, hongerige Hoornaars en Horinezen. Veerle Kleinwee (16) doet dit jaar weer mee met Glouwe bai de buren. ,,Als ik mensen met lekker eten blij kan maken, maakt mij dat ook blij.’’

Herberg Hoorn probeert met Glouwe bai de buren stadsgenoten met elkaar te verbinden door vrijwillige thuiskoks een driegangendiner te laten bereiden voor onbekenden. Veerle is een van de hobbykoks en ze doet voor de tweede keer mee. ,,Mijn moeder zag het vorig jaar in de krant staan. Ik vond het toen zo leuk om voor die mensen te koken, dat ik dit jaar weer meedoe.’’

Waar haar passie voor koken is ontstaan? ,,Geen idee.’’ Vroeger was haar zusje juist degene die hielp in de keuken met het bakken van een appeltaart: ,,Mijn moeder had totaal niet verwacht dat ik iets zou doen met koken. Maar toch is het zo, haha! Misschien komt het wel omdat ik van lekker eten houd en dat het balletje zo is gaan rollen. ’’

Onderneemster

Naast dat ze bewoners van Hoorn een plekje biedt aan haar eettafel, is deze jonge onderneemster druk bezig met haar blog waar ze zelfgemaakte recepten op plaatst. Veerle: ,,Ik ben niet zo van de kant-en-klare recepten. Met bakken moet je wel een recept volgen, want anders wordt je deeg bijvoorbeeld niet goed. Met koken kan je tijdens het proces nog van alles veranderen. Daar houd ik van, maar een taartje hier en daar kan af en toe ook wel hoor.’’

Creatief

Ook voor het driegangendiner bij haar thuis is Veerle van plan om creatief te koken, zonder recept dus. Waarschijnlijk zet ze iets vegetarisch op tafel, of juist iets met vis. Vlees krijgt in ieder geval geen hoofdrol in de gerechten. Misschien wél een kleine bijrol: ,,Dat zie ik wel als ik aan het koken ben. Ik ga natuurlijk wel wat voorbereiden, maar voor de gasten, en voor mij op dit moment, blijft het menu een verrassing.’’

Voor meer informatie: www.vooreenmooiestad.nl

<noiframe>

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen