Tabor College Hoorn krijgt ’snelste internetverbinding’

Samir Bashara, Rik Bruins en Erica van Langen helpen symbolisch bij het uitrollen van de glasvezelkabel.© Foto HMC / Eric Molenaar

Eric Molenaar
Hoorn

De verbinding die de scholen van het Tabor College met het internet hebben moet nu nog worden ’geknepen’ om iedereen voor de belangrijkste toepassingen onbelemmerd toegang te verschaffen. Maar dat hoeft niet lang meer.

Vanaf begin volgend jaar hebben de Taborscholen Oscar Romero, d’Ampte en Werenfridus de beschikking over een bandbreedte van maximaal 20 Gigabit per seconde. Ter vergelijk: de verbinding die Tabor nu heeft is 800 Mbit: 0,8 Gigabit per seconde.

Het Hoornse bedrijf Art Of Automation sluit Tabor aan op een nieuw glasvezelnetwerk dat het letterlijk aan het uitrollen is. Een netwerk dat via een ring rond Hoorn rechtstreeks wordt aangesloten op een van de grootste internetknooppunten van de wereld: Amsterdam Internet Exchange.

Kostprijs

Tabor wordt hiermee volgens directeur Rik Bruins van Art Of Automation in één keer ’de middelbare scholengemeenschap met de snelste internetverbinding van Nederland’. En aangezien elke school op twee gescheiden glasvezelverbindingen wordt aangesloten, is de kans dat internet uitvalt nihil.

Het bedrijf van Bruins (33) biedt zorg- en onderwijsinstellingen aan om ze tegen kostprijs aan te sluiten op het glasvezelnetwerk, in het kader van ’maatschappelijk verantwoord ondernemen’. Het Tabor College kreeg de primeur. Het is al heel ver op het gebied van digitaal onderwijs en heeft grote plannen voor de toekomst.

Levensecht

Stef Macke, directeur van d’Ampte, geeft als voorbeeld van ICT-toepassingen die steeds meer bandbreedte kosten het gebruik van ’virtual reality’, waarbij leerlingen zich met een speciale bril bij voorbeeld op een bouwplaats wanen en daar ook kunnen rondlopen. De beelden die ze dan zien worden steeds levensechter. ,,Dat is allemaal dataverkeer. Hoe levensechter het onderwijs, hoe gemotiveerder de leerlingen zijn. Dit is een middel om het onderwijs beter te maken.’’

Onderwijswethouder Samir Bashara, die gisteren samen met Rik Bruins en rector Erica van Langen van Oscar Romero symbolisch de kabel van de rol haalde, ’wordt vrolijk’ van het gebaar van Art Of Automation. ,,Dit verdient een pluim. Het maakt het mogelijk dat scholen voorop lopen. Kunnen anticiperen op de maatschappij van morgen. En morgen is er sneller dan je denkt.’’

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen