Flinke schade bus na ongeval

Dorien Knijnenberg
Zaandam

De bus van Connexxion die dinsdagavond een beweegbare paal op de Peperstraat raakte, is flink beschadigd. De paal raakte de bus aan de onderkant van de vooras. Omdat de bus niet meteen stil stond, schuurde de paal enkele meters door aan de onderaan het voertuig. De schade bedraagt enkele duizenden euro’s.

Een woordvoerder van de busmaatschappij vertelt dat de buschauffeur een fout heeft gemaakt. Camerabeelden tonen dat aan. De Connexxion-woordvoerder vertelt dat de paaltjes met een signaal werken dat reageert als er een bus aankomt. Een verkeerslicht geeft aan wanneer de bus mag rijden. Connexxion meldde gisteravond niet wat de buschauffeur precies verkeerd deed. De bestuurder merkte pas laat dat er iets mis was. ,,Hij voelde de klap toen de paal omhoog kwam’’, zegt de woordvoerder. De woordvoerder vertelt dat het voor het eerst is dat op dit stuk een fout werd gemaakt. ,,De paaltjes zitten er anderhalf jaar. In die tijd reden honderden bussen op dit traject en alleen nu ging het mis.’’ Connexxion gaat intern regelen dat een dergelijk incident in de toekomst wordt uitgesloten.

Overstappen

Tijdens het incident zaten een chauffeur en reizigers in het voertuig. Niemand raakte gewond. Volgens de woordvoerder kwam er snel een andere bus ter plaatse. Reizigers konden overstappen en hun weg vervolgen.

Een woordvoerder van de gemeente kon gisteren weinig zeggen over het voorval. Het college heeft vragen gekregen van Democratisch Zaanstad (DZ) en Denk. Deze moeten eerst worden beantwoord voordat meer in de media kan worden verteld.

Het ongeluk met de bus is het zoveelste incident met de beweegbare palen bij de Beatrixbrug. Diverse auto’s en voertuigen van hulpdiensten werden geraakt door de palen. DZ vraagt zich af hoeveel incidenten sinds de plaatsing bij het college bekend zijn. Ook vraagt de partij zich af of het college maatregelen wil nemen tegen de zogeheten pollers. Verder vraagt DZ zich af hoe de schade-afhandeling ten aanzien van de incidenten is geregeld.

Kosten

Raadslid Elif Hotaman van Denk heeft soortgelijke vragen. Daarnaast wil haar partij weten hoeveel kosten de gemeente Zaanstad de afgelopen tijd maakte aan de beweegbare palen in de zin van ongelukken, oponthoud en schadevergoedingen.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.