Volendamse vrouwen in het Louvre hangen nu in Enkhuizen

’Een bezoek aan het Louvre, Parijs’.

Paul Gutter
Enkhuizen

Het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen heeft het schilderij ’Een bezoek aan het Louvre, Parijs’ van de jong overleden Haagse kunstschilder Johannes Marius ten Kate (1859-1896) aangekocht. Het olieverf op paneel uit 1881 toont hoe twee jonge Volendamse vrouwen in klederdracht ’De Venus van Milo’ staan te bewonderen.

Het museum presenteert het schilderij vrijdag tijdens de winterbijeenkomst van de Vereniging Vrienden van het Zuiderzeemuseum, die de aankoop samen met het Van Heemstra Meybaum Fonds financieel mogelijk heeft gemaakt. Daarna wordt het schilderij opgenomen in de vaste tentoonstelling ’Reis rondom de Zuiderzee’ in het binnenmuseum, met daarin ook de schilderijen ’Haven te Volendam’ en ’Hooioogst op Marken’ van Ten Kate.

De nieuwste aanwinst is vooral bijzonder door de geestige tegenstelling tussen de twee Volendamse schonen en de Venus van Milo als symbool voor de eeuwige schoonheid. Volendam werd vanaf 1880 veelvuldig bezocht door kunstschilders, mede dankzij de Franse schrijver Henri Havard die het dorp in 1873 als ’exotisch’ bestempelde.

Een opvallend detail is verder dat de man met baard rechts - die bezig is een schetsje te maken - meer oog heeft voor de dames van vlees en bloed dan voor het beroemde marmeren beeld. Ook dit lijkt een directe verwijzing te zijn naar het op dat moment onder kunstenaars populaire Hollandse vissersdorp.

<noiframe>

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen