Huize slopen voor beter overzicht op Middenweg Heerhugowaard

Huize slopen voor beter overzicht op Middenweg Heerhugowaard
De onoverzichtelijke bocht van boven. Rechts de inrit van Intratuin, links het complex dat gesloopt wordt.
© HANS VAN WEEL
Heerhugowaard

Om een verkeersgevaarlijke bocht uit de Middenweg in Heerhugowaard te reconstrueren, is het nodig dat het huis in de bocht gesloopt wordt. Het pand is al van de gemeente, maar de huurder wil er nog steeds niet uit.

Daarom is nu het bestemmingsplan gewijzigd. De politiek praat er dinsdag over in de commissie ’Stad en Ruimte’, die om 20 uur begint.

De reconstructie van de hele Middenweg is al maanden bezig en gaat nog tot april duren. Toch is het pand tegenover de drukke in- en uitrit van tuincentrum Intratuin nog steeds een juridisch obstakel.

Het pand is al jaren eigendom van de gemeente. Er zijn meerdere plannen voor het stuk grond gemaakt, maar die liepen allemaal anders en dus werd het verhuurd.

De huurder wil er best wel uit, maar dan wil hij wel een gelijkwaardige woonplek (vrijstaand, in landelijk gebied) terug. En die heeft de gemeente niet.

De gemeente heeft wel wat anders: haast: ,,Om tot een spoedige reconstructie van de Middenweg te komen, is het noodzakelijk om over alle zaken aan de Middenweg 2/2a (...) te beschikken,’’, schrijft het college. B en w hoopt nog steeds dat dat ’minnelijk’ kan, maar kondigt aan om anders te gaan ontruimen.

Verder is de grond nodig om de bocht te verbreden. Dan kan daar -na verlegging van de sloot- een tweebaans fietspad komen. Fietsverkeer kan dan gescheiden worden van auto’s.

De kosten voor wat de gemeente omschrijft als het ’terugvorderen, slopen en saneren van het perceel’ bedragen 1,5 ton. Dat geld ligt al klaar. Ter hoogte van de onoverzichtelijke bocht kruisen ’acht lijnbussen per uur, vele auto’s die naar Intratuin gaan en een groot aantal fietsers’ elkaar.

Meer nieuws uit Alkmaar

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons