Advocaten eisen ingrijpen door minister bij gesloten jeugdzorg in Noord-Holland Noord

Heerhugowaard

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) moet ingrijpen, de voorlopige gunning van gesloten jeugdzorg in Noord-Holland Noord aan Horizon dwarsbomen en Parlan/Transferium in Heerhugowaard voor die taak aanwijzen.

De Alkmaarse advocaten mr. Meike Terhorst en mr. Annemarie Koopman, die tien van de 72 minderjarigen uit Transferium bijstaan, hebben de bewindsman hierom in een brandbrief gevraagd.

Smeekbede

,,Kinderen achter gesloten deuren mogen geen proefkonijnen zijn’’, stellen de raadsvrouwen in hun ultieme smeekbede aan de minister om de regie over te nemen.

In de ogen van het duo is overdracht van de gesloten jeugdzorg door achttien gemeenten per 1 januari 2019 aan het Zuid-Hollandse Horizon ten koste van Parlan, dat die taak al ruim tien jaar uitvoert, onwenselijk en funest.

Hulpverlening

Horizon heeft volgens de advocaten tot dusverre geen gebouwen, personeel en hulpverlening in Noord-Holland Noord geregeld. Terwijl de organisatie hier binnen een maand aan de slag moet.

,,Het is de vraag of de kinderrechter machtigingen voor plaatsing afgeeft, wanneer het perspectief voor deze jongeren onduidelijk is en de zorg niet voldoende geborgd wordt. Terwijl Transferium dit wel biedt.’’

Kortgedingrechter

De Alkmaarse advocaten komen met hun actie, vlak voordat de kortgedingrechter in Amsterdam woensdag uitspraak doet in een procedure die Parlan tegen de gemeenten heeft aangespannen.

Parlan eist dat de voorlopige gunning aan Horizon wordt teruggedraaid. Horizon wil zo lang de zaak onder de rechter is geen commentaar geven.

Begrip

Naast weerstand roept de mogelijk overname van de gesloten jeugdzorg door Horizon ook begrip op.

Volgens diverse ouders, jongeren en (ex)personeel van Transferium is het binnen de muren van de instelling in Heerhugowaard lang niet altijd rozengeur en maneschijn.

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen