Bewegend Verleden: Sinterklaas in Alkmaar, 1946 [video]

Eenmaal aan wal wordt Sinterklaas officieel welkom geheten en gaat hij op de schimmel zitten.

Jesse van Dijl
Alkmaar

Het Regionaal Archief Alkmaar heeft een kleine, maar interessante amateurfilmcollectie opgebouwd. Alkmaarsche Courant presenteert hier de bijzondere films. Deze maand: zie ginds komt de stoomboot.

(Eerdere afleveringen van Bewegend Verleden vind je hier)

In 1946 werden Sinterklaas en Zwarte Piet groots onthaald in Alkmaar.

Per pakjesboot kwamen zij rustig over het Noordhollandsch Kanaal aangestoomd en meerden af aan de Bierkade.

Vanaf de horizon komt de stoomboot traag aangevaren uit Spanje. Op het dek staan Sint, Piet en de schimmel tussen een enorme lading cadeautjes.

Hier zagen honderden kinderen, waarvan velen natuurlijk tijdens of vlak voor de donkere bezettingsjaren waren geboren, Sinterklaas en zijn knecht aan wal komen.

Sint besteeg vervolgens zijn schimmel en de optocht door het centrum van de stad kon beginnen. Wat een volksfeest! Een stoet van vrolijke, zenuwachtige en baldadige kinderen liep daar door de straten. Agenten van politie leidden alles in goede banen.

Honderden kinderen (en hun ouders) staan zenuwachtig te wachten op de Bierkade.

Bijzonder vaardig amateurfilmer Niek Zomerdijk, van de meer dan bekende ijzerwaren- en gereedschappenhandel aan de Houttil, was bij deze intocht aanwezig.

Prachtig legde hij alles vast met zijn 8mm-filmcamera. Het filmpje is goed bewaard gebleven en hierdoor kan nu worden getoond. Een uniek tijdsdocument.

De optocht door de Langestraat. Hoog boven al het publiek de Sint (op zijn rug gezien). Zwarte Piet had het heel druk met uitdelen van lekkers.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.