Strandpaviljoen De Uitkijk in Egmond aan Zee verhuist straks op rollers

Strandpaviljoen De Uitkijk in Egmond aan Zee verhuist straks op rollers
Ed Kraakman bij het paviljoen dat in 45 jaar al zes keer is verplaatst.
© Foto HollandMediaCombinatie
Egmond aan Zee

Hoe kunnen eigenaren van strandpaviljoens langs de Noordzeekust voorkomen dat ze hun horecabedrijf om de paar jaar voor een betere duinaangroei moeten ontmantelen, verplaatsen en opnieuw opbouwen?

Adviseur Ed Kraakman (71) van De Uitkijk in Egmond aan Zee denkt het ’ei van Columbus’ te hebben gevonden.

De oud-eigenaar, wiens zoon Barry (28) nu de zaak jaarrond bestiert, heeft een verhuizing op rollers uitgedacht.

Specialist

„Wij schakelen straks een specialist in zwaar transport in (G. van Harten BV uit Veenendaal, red.), die het hele paviljoen omhoog lift en met een rollersysteem over de houten funderingspalen verschuift. Ik geloof niet dat dit al eerder is vertoond in Nederland.”

De Uitkijk moest van duinbeheerder Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier aanvankelijk tien meter westwaarts, richting zee, verplaatsen.

Datakabel

Omdat het etablissement (500 vierkante meter, 180 zitplaatsen) dan te dichtbij een ondergrondse datakabel zou komen te staan, is later besloten dat ook acht meter zuidwaarts moet worden verhuisd.

De Uitkijk heeft uitstel voor deze operatie gekregen en moet uiterlijk 1 februari op de nieuwe plek staan.

Daarmee wordt het zicht vanaf de strandopgang vanuit het dorp meteen ruimtelijker.

Opgetild

„Ons geluk is dat we een heel sterk casco hebben, dat ineens als een geheel kan worden opgetild. Daar zouden andere paviljoenhouders aan moeten denken, wanneer ze toch nieuw gaan bouwen”, aldus Kraakman senior.

„De boel weegt alles bij elkaar 60 tot 80 ton, tussen de 60.000 en 80.000 kilo. Door eerst zuidwaarts en dan westwaarts fundering bij te bouwen, kan het geheel met 36 rollertanks, een soort wieltjes, worden verreden.”

In de tweede helft van januari wordt de klus volgens planning uitgevoerd.

Funderingspalen

De Uitkijk heeft de duinbeheerder gevraagd of de extra funderingspalen achter het paviljoen straks mogen blijven staan.

„Zouden we ooit naar achteren moeten verplaatsen, dan is het liften, rollers eronder en weer terug. Hanteer je flexibel kustbeleid, dan moet je daarop ook flexibel kunnen anticiperen.” Overeenstemming hierover is tot dusverre niet bereikt.

In de 45 jaar dat Kraakman senior De Uitkijk heeft geëxploiteerd, heeft hij het paviljoen zes keer moeten verplaatsen.

„Leeghalen, opslaan, afbreken, de boel wegtakelen, nieuwe fundering aanleggen, opbouwen, ik ken het draaiboek uit mijn hoofd. Wat we straks doen, is een avontuur.”

Servieswerk

„Alles in het paviljoen, de tafels, stoelen en apparatuur, kan in principe blijven staan. Alleen het servieswerk pakken we in, mocht de boel toch een beetje schokken. Lukt het, dan weet je voortaan hoe het moet.”

Volgens de oud-eigenaar kost de operatie op rollers weinig meer dan normaal gesproken.

„De voorbereiding vergt wel tijd. Voordeel is dat je wel sneller bent verplaatst. Waar je anders minimaal vijf weken bezig bent, zijn dat er nu hooguit twee. Kun je in die andere weken open om klanten te ontvangen en geld te verdienen.”

Specialist Van Harten, dat de verplaatsing gaat uitvoeren, heeft een schat aan ervaring met klussen tot 1,1 miljoen kilogram.

Bankgebouw

„We hebben scholen, kerkjes, gasturbines, schepen, machines, zelfs een compleet bankgebouw gevijzeld en verhuisd”, vertelt eigenaar/directeur Gert van Harten.

Zijn bedrijf heeft veel werk verricht voor de (wijlen) Helderse kunstenaar Ruud van der Wint. Ook Tata Steel behoort tot de klantenkring.

Recent is een stroomtransformator van 140 ton aan de Helderseweg in Alkmaar verplaatst.

„Een strandpaviljoen hebben we nog nooit gedaan, maar dat moet geen probleem zijn. Elk object heeft zijn eigen moeilijkheidsgraad.’’

Voorzichtigheid

,,Bij wind en water is extra voorzichtigheid geboden. Er komt geen kraan aan te pas, we kruipen altijd onder de objecten die we transporteren.”

Meer nieuws uit Alkmaar

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons