’Jeugdburgemeester met eigen raad’

Hoofddorp heeft al een kinderburgemeester, Merel. Den Helder wil ook zo’n jonge bestuurder.© United Photos/Toussaint Kluiters

Delano Weltevreden
Den Helder

Komend voorjaar wordt duidelijk of Den Helder een kinder- of jeugdburgemeester en mogelijk ook een jongerenraad krijgt.

Burgemeester en wethouders hebben maandagavond een motie van het CDA overgenomen voor het aanstellen van een kinderburgemeester. Volgens Kees Bazen van het CDA zou zo’n kinderburgemeester een kleine stap zijn in het dichten van de kloof tussen de politiek en inwoners. Die jongen of dat meisje zou het college bovendien inzicht kunnen geven in wat belangrijk is voor de jeugd.

Sympathiek

Rogier Bruin (VVD) vindt het een sympathiek idee, maar wil graag weten wat die kinderburgemeester nou precies moet gaan doen. Frans Klut (D66) is enthousiast over het voorstel. Hij hield een pleidooi voor het gelijktijdig installeren van een jongerenraad. ,,Want een burgemeester zonder raad schiet ook niet op. Wat moet een kleine burgemeester anders in het grote politieke geweld?’’ Harrie van Dongen (Stadspartij) vindt dat er ook een budget voor de kinderburgemeester moet komen. Wethouder Pieter Kos gaat met scholen overleggen over het idee en de invulling van het nieuw bedachte ambt.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.