Nieuwe bassischool Toermalijn kijkt uit over de Zaan

De nieuwe Toermalijn aan het Noordeinde. De hoofdingang kijkt uit over de Zaan (niet te zien op de tekening).© Carree Architecten

Willemien Schenkeveld
Wormerveer

Het spant erom of de nieuwbouw voor basisschool de Toermalijn in Wormerveer voor de zomervakantie 2019 van start kan gaan.

Het ontwerp is nu wel klaar. Het door Carree Architecten uit Zaandam ontworpen gebouw van twee verdiepingen is ingedeeld in clusters.

Elk cluster bestaat uit drie groepen leerlingen van twee leeftijdsjaren, met eigen toiletten en een grote pantry. Behalve de basisschool is er ook plek voor een kinderdagverblijf van Tinteltuin.

Het gebouw wordt verwarmd worden met warmtepompen, die worden gevoed door zonnepanelen. De straat langs de school wordt ingericht als 30-kilometergebied.

De gemeente is nu bezig met de omgevingsvergunning en het bestemmingsplan. De bouw moet ook nog worden aanbesteed. Als het toch lukt de eerste paal voor de zomer van 2019 te slaan, kan de Toermalijn er in het schooljaar 2020-2021 in trekken.

Miljoenen

De nieuwbouw voor de Wormerveerse school zou eerst aan het Krommenieërpad komen. Aan dat mislukte plan - de gemeente moest het afblazen nadat omwonenden zich met succes tot de rechter wendden - werd al 2,6 miljoen euro uitgegeven. Dat bedrag is grotendeels in rook opgegaan.

De nieuwbouw aan het Noordeinde gaat meer dan 4,2 miljoen euro kosten.

De familie Heijnen, die zich verzette tegen het oorspronkelijke bouwplan, wacht overigens nog steeds op een afwikkeling van de door hen gemaakte kosten. De zaak ligt nog altijd bij de gemeentelijke ombudsman.

Woningbouw

De gemeente heeft de grond aan het Noordeinde moeten overnemen van projectontwikkelaar BPD. Die had het terrein al aangekocht voor woningbouw en dat plan is dus kleiner geworden.

Er passen nu nog ongeveer honderd woningen en appartementen. Eenderde zal bestaan uit sociale woningbouw.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.