Regius Schagen staat stil bij overlijden Lisa Plukker

Winnie van Galen
Schagen

Het Regius College in Schagen staat maandag stil bij het overlijden van scholiere Lisa Plukker. Het 17-jarige meisje uit Schagen is in de nacht vrijdag op zaterdag overleden aan de gevolgen van gebruik van harddrugs.

Volgens een woordvoerder van de politie is geen sprake van een misdrijf en speelde het incident zich buiten het uitgaanscircuit af.

Het meisje volgde onderwijs op het Regius College in Schagen en was leerling van de vierde klas vmbo-tl. Afgelopen weekeinde zijn de ouders, leerlingen en leraren via een e-mail op de hoogte gebracht van het incident.

Maandag is er voor de leerlingen een lokaal ingericht waar de school de leerlingen opvangt, aldus Anne Hoekstra, voorzitter van het college van bestuur van het Regius College. „Leerlingen hebben daar de ruimte om hun gevoelens te uiten en elkaar troost te bieden.”

Eerder dit jaar kwamen twee leerlingen van het Regius College om het leven bij een eenzijdig verkeersongeluk in Anna Paulowna. Hoekstra: „In korte tijd maken we dit weer mee. Dat kinderen jong overlijden, dat kan niet en dat mag niet.”

Foute xtc-pil

Bij het incident afgelopen weekeinde is mogelijk sprake geweest van een foute xtc-pil. Volgens het Trimbos-instituut komen ernstige gezondheidsincidenten bij xtc-gebruik relatief weinig voor.

Lees ook: Oproep Velserbroekse aan scholen na dood meisje (17): ’Preventie-offensief tegen drugs nodig op scholen in IJmond’

Maar deze kunnen wel fataal eindigen. Trimbos instituut doet onderzoek naar geestelijke gezondheid, mentale veerkracht en verslaving.

In Nederland overlijden jaarlijks meerdere personen direct aan de gevolgen van xtc-gebruik, aldus het Trimbos-Instituut.

Scholen bieden leerlingen in de regel voorlichting over de gevaren van drugsgebruik. Zo ook op het Regius College. Dit gebeurt in samenwerking met Brijder Verslavingszorg, aldus Hoekstra.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.