Zoekplaatje: Sint op ’t Mouwtje in Bussum

,,Sinterklaas kwam in plaats van gebruikelijk met de trein, per helikopter aan op het weiland aan de Huizerweg.”

Eddie de Paepe
Hilversum

Op het zoekplaatje (nr. 486) van vorige week is de intocht van sinterklaas in Bussum in 1960 te zien. Ook enkele namen van heren op de foto zijn nu bekend.

Mevrouw H.G. van Weel-Krol uit Naarden meent dat de foto is gemaakt op het Mouwtje in Bussum. ,,Ik stond met de kinderen op de Frederik van Eedenweg te kijken, en vind het nog steeds de leukste aankomst die ik ooit gezien heb! Het was volgens mij in 1960.”

Ook Ad Pels plaatst de foto ’rond 1960’. ,,Ik kan mij herinneren dat sinterklaas in plaats van gebruikelijk met de trein, per helikopter aankwam op het weiland aan de Huizerweg, hoek Frederik van Eedenweg. Het huis links is volgens mij een villa op de Frederik van Eedenweg. De man rechts zou burgemeester Haspels kunnen zijn. Deze is in 1965 overleden, dus als hij het is moet het voor dat jaar zijn geweest.”

BUWITO

Ton van Eijden herkent twee heren van het ontvangstcomité. ,,De man geheel links is Cees Barneveld. Hij zat onder meer in het bestuur van de Bussumse Winkeliers Tentoonstelling, BUWITO. Men organiseerde allerlei grote evenementen, zoals de succesvolle Taptoe Bussum. Rechts op de foto staat Marten Castelein, eigenaar van hotel-restaurant De Rozenboom en voorzitter van Brinkbelangen. Castelein was een geweldige man en in die tijd in Bussum een hele autoriteit.”

De heer van Eijden is zelf jarenlang hulpsinterklaas geweest. ,,Ik was lid van Brinkbelangen, een heel actieve winkeliersvereniging. Mijn grootvader en vader hadden een winkel op de hoek van de Vitusstraat. Ik ben zelf in de diepvrieshandel gegaan en heb twaalf jaar voor de KVP in de gemeenteraad gezeten.”

Hennie Muhren-Bouma, die ook melding maakt van het Mouwtje, bevestigt dat de heer aan de linkerzijde Cees Barneveld is, haar oom. ,,Hij was getrouwd met de zus van mijn vader en eigenaar van Barneveld Zaken in Bussum.”

Jitske Roselaar-Barneveld sluit zich daar bij aan. ,,Volgens mijn broer en mij is dat onze vader. Hij was voorzitter van de Huizerweg-winkeliers. Wij hadden daar een interieurwinkel, Barneveld Zaken. De winkel is dit voorjaar gesloten: we hebben bijna ons 100-jarig jubileum kunnen vieren.”

Huizerweg

De ontvangst van sinterklaas was volgens mevrouw Roselaar-Barneveldop dezelfde dag, eind november 1960, dat de vernieuwde Huizerweg feestelijk werd heropend. ,,Ik was tien en mocht burgemeester Haspels de schaar geven, waarmee hij het lint doorknipte. Mijn broer Jan Willem was twaalf en was Zwarte Piet bij de intocht. Hij mocht mee in de helikopter.” De man die de goedheiligman een hand geeft is inderdaad horecaman Castelein. ,,En sinterklaas is volgens mijn broer de heer De Vleming.”

Ook mevrouw C.F. Amersbeek-Castelein reageerde op het zoekplaatje. Zij herkent de heer Barneveld en haar vader. ,,Hij was toen eigenaar van Hotel de Rozenboom in Bussum. Hij bracht de sint na aankomst in zijn auto naar de Rozenboom, om daar op het balkon boven de hoofdingang het gejuich van de mensen in ontvangst te nemen. Het moet in het begin van de jaren zestig zijn geweest.

Verzamelingen bekijken en ruilen. Waar en wanneer is deze foto gemaakt?© foto’s streekarchief gooi en vechtstreek

Verzamelaartjes

Dan het nieuwe zoekplaatje. Kinderen bekijken elkaars verzameling - onder meer bewaard in sigarendoosjes - en misschien is er er ook wel een ruilbeurs aan de gang. De jongen en het meisje op de voorgrond zijn zo te zien gespecialiseerd in sigarenbandjes. Iets verderop de tafel ligt een stapel grote vellen met daarop (waarschijnlijk) suikerzakjes geplakt.

Helpen bij dit zoekplaatje kan via fotostevens@gooieneemlander.nl of De Gooi- en Eemlander, Postbus 15, 1200 AA Hilversum.

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen