Inzameling kinderfietsen in Zwaag krijgt vervolg [video]

Eric Molenaar
Zwaag

Hoewel het steeds harder begon te regenen, straalden kindergezichten maandagmiddag bij Kinderkledingbank Hoorn. Daar werden 23 kinderfietsjes uitgedeeld, van de 149 die door Jan Kooijman en Mans Semler uit Zwaag in de afgelopen maanden zijn ingezameld voor de minderbedeelden.

Het was voor Kooijman en Semler het sluitstuk van een drukke periode, waarbij met name het huis van Semler - ’die heeft geen vrouw, dus meer mogelijkheden’ - op een gegeven moment tot de nok vol met geschonken fietsjes stond.

Onder de kinderen die maandag werden verblijd, waren Willaisha (5) en Danisha (6), tot vreugde van moeder Dastan Mohammad. Levend met een minimum inkomen had zij tot nu toe alleen een fiets voor zichzelf. ,,En het is best zwaar, met twee kinderen voor- en achterop naar school heen en weer.’’

Willaisha en Danisha hadden nog niet eerder een eigen fiets, maar hun moeder had hun met vooruitziende blik wel al fietsen geleerd, bij nichtjes en neefjes.

Divanna (6) krijgt haar fiets van Jan Kooijman.© Foto Theo Groot

Tegenprestatie

Ook Hailey Buls (7) kreeg een fiets van de Zwarte Pieten, die speciaal hiervoor naar de Kinderkledingbank waren gekomen. Moeder Kyara Hovers vertelde dat Hailey hard toe was aan een nieuwe fiets, maar dat ze die nu even niet zelf kan betalen. ,,Ik hoop dat daar binnenkort verandering in komt.’’

Kyara levert ook een tegenprestatie. ,,Alle kleding en speelgoed die we over hebben en nog goed is, brengen we terug naar de Kinderkledingbank. het is gewoon hard nodig.’’

Wethouder Kholoud Al Mobayed was bij de fietsuitreiking, net als de fractievoorzitter van haar partij Sociaal Hoorn, Jeroen van der Veer. Niet verwonderlijk, want Kooijman is ook lid van die partij.

Al Mobayed ’zag aan de ogen van de kinderen’ hoe de inzamelingsactie als geroepen kwam. De bijzondere bijstand kent wel regelingen om een fiets te vergoeden, bijvoorbeeld voor kinderen die naar de middelbare school gaan, maar die regelingen dekken niet alles en ook zijn inwoners niet altijd op de hoogte van de mogelijkheden. Iets, waar de gemeente Hoorn aan gaat werken.

Volgens Al Mobayed is er een categorie mensen die werken, maar nauwelijks rond kunnen komen, omdat hun inkomen net te hoog is om voor allerlei regelingen in aanmerking te komen.

Het zijn juist die kinderen, die anders geen fiets konden krijgen, waar Kooijman en Semler zich voor hebben ingespannen. Met deze 23 zijn bijna alle door hun ingezamelde fietsen uitgedeeld. Er waren er gisteren nog zeven over.

Jan Kooijman zei dat ze de inzameling volgend jaar willen herhalen, voor kinderen van 3 tot 14 jaar. Alleen hopen ze via de gemeente een ruimte te kunnen regelen voor de opslag. Lida Kooijman, vrouw van Jan, is trots op hem. ,,Maar volgend jaar komt er bij ons in elk geval geen fiets meer in huis.’’

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen