Hollandia ruim langs RKHVV

Hollandia ruim langs RKHVV
Kevin Giele snelt namens Hollandia op tegenstander Lars Smeenk (16) van RKHVV af.
© Foto Marcel Rob
Hoorn

Uiteindelijk weet Hollandia overtuigend te winnen van hekkensluiter RKHVV: 3-0. Oogstrelend is het zondagmiddag absoluut niet op het gras, dat af en toe meer op een ijsbaan lijkt, van de Hoornse hoofdklasser. Na een moeizame eerste helft maakt Hollandia in de tweede helft het verschil tegen de gasten uit Huissen. Die bij hun laatste bezoek vorig seizoen nog met 8-1 werden geklopt.

,,Het is af en toe behoorlijk lastig’’, erkent Mark Zwagerman, goed voor twee Hoornse treffers, terwijl hij zijn blik richt op het modderige hoofdveld. ,,Wij willen graag het middenveld benutten. Dat is op dit veld moeilijk. Je zag het vaak misgaan bij ballen die we naar voren speelden. In de tweede helft kozen we voor een directere stijl om zo de ruimte die zij achter de verdediging weggaven, te benutten. Toen ging het een stuk beter.’’

Hollandia probeert in de eerste helft het publiek nog wel te vermaken met goed positiespel. Maar het is lastig. Een te laag tempo in combinatie met een beroerd veld en een tegenstander die de ’bus parkeert’ doen de amusementswaarde van het treffen geen goed.

Slechts één soepele aanval valt in het eerste bedrijf te noteren. Een die gelijk wel een treffer oplevert in de 23e minuut. Via Daan Buurman en Nasir Ali Hassan komt de bal bij aanvaller Kevin Giele. Die ziet zijn inzet nog gekeerd door RKHVV-doelman Jop Hemink, maar Zwagerman toont zich alert en tikt in de rebound de 1-0 binnen. De rest van de eerste helft kan snel vergeten worden.

Het is een ander verhaal in het tweede bedrijf. Door de achterstand moet RKHVV iets uit zijn schulp kruipen. En Hollandia lijkt zich iets meer thuis te voelen op de slechte grasmat. Hoewel het nog lang niet altijd goed is, laat Hollandia bij vlagen zien wel degelijk iets met een bal te kunnen. Zo’n tien minuten na rust zet Zwagerman zijn ploeg op 2-0.

Hij zet zelf de aanval op waarna de bal enigszins toevallig voor de voeten van Sven Deen komt. De middenvelder bewaart het overzicht en weet met een scherpe steekbal Zwagerman te vinden die vervolgens gedecideerd afrondt. Het verzet van de gasten is na deze treffer gebroken. Hollandia komt geen moment meer in de problemen en Giele maakt er met een subtiel wippertje nog 3-0 van. De uitstekende actie van centrale verdediger Daan Buurman voorafgaand aan deze treffer mag niet onbenoemd blijven.

Misser

Eigenlijk had de score nog hoger moeten zijn. En daar zal Nasir Ali Hassan misschien nog weleens wakker van schrikken. De buitenspeler krijgt na een voorzet van Zwagerman een nagenoeg niet te missen kans. Maar met een leeg doel voor zich, stuitert de bal van zijn voet over de achterlijn. Het ziet er knullig uit. Ter verdediging van jongeling Ali Hassan moet gezegd worden dat het belabberde veld ook een rol speelt bij deze misser.

,,Of ik niet liever op kunstgras speel?’’, herhaalt Zwagerman. ,,Nee hoor. Dit heeft ook wel wat. Een goede sliding kan ik op zijn tijd ook waarderen’’, lacht hij. ,,Wel denk ik dat een goed veld, of dat nu echt gras of kunstgras is, ons spel ten goede komt. Zeker tegen een verdedigende ploeg als RKHVV. Gelukkig hebben we de punten binnen en houden we de aansluiting met de bovenste ploegen.’’

Hollandia-RKHVV 3-0.

23. Zwagerman 1-0, 56. Zwagerman 2-0, 82. Giele 3-0.

Hollandia: Van Santen, De Jong (86. Soepboer), De Wit, Buurman, Kuin, Groot, Muller van Moppes (86. Overtoom), Deen, Zwagerman, Giele, Ali Hassan (77. Mulder).

RKHVV: Hemink, Jeurissen, Geilen (63. Bosman), Worm, Boelen, Pelkman, Matse, Smeenk (58. Koudijs), Bosch, Tasci, Propper (58. De Lorijn).

Meer nieuws uit Sport West-Friesland

Lees hier de digitale editieVolg ons