Digitaal meldpunt voor grafietregens in Wijk aan Zee in de maak

Wijk aan Zee

Wijk aan Zeeër Sanne Walvisch en de Beverwijkse software-ontwikkelaar Jan van Kampen hebben het initiatief genomen om een meldpunt - stofmelder.nl - te ontwikkelen, waarmee in één eenvoudige handeling een grafietregen van Tata Steel kan worden gemeld bij meerdere instanties.

Ze zijn een crowdfunding gestart. Zaterdagavond stond de teller al op ruim 1050 euro. Er is duizend euro nodig om het meldpunt ook beschikbaar te maken als smartphoneapp.

Inwoners van het kustdorp storen zich er aan dat ze bij veel verschillende instanties moeten zijn om een grafietregen te melden. Bij Tata Steel moeten ze het melden, omdat de staalfabrikant dan een schoonmaakploeg kan sturen.

De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied handhaaft de milieuvergunning van zowel Tata Steel als Harsco, dus klachten moeten ook daarheen.

GGD Kennemerland ziet ook graag klachten binnenkomen, maar krijgt er weinig, omdat niemand eraan denkt dat die instantie ook een verantwoordelijkheid heeft.

En de gemeenten Beverwijk en Velsen willen ook graag weten wat er aan de hand is. Tot dusver is het een hele zoektocht voor dorpsbewoners om bij al die instanties te klagen over een grafietregen. Via stofmeter.nl kan dat binnenkort in een handeling.

Het meldpunt heeft wel geld nodig voor de ontwikkeling zodat Van Kampen het meldpunt nog voor de volgende bewonersinformatiebijeenkomst van 11 december klaar heeft.

De app wordt aangevuld met gegevens van de fijnstofmeters die rondom het terrein van Tata Steel staan opgesteld. Als veel mensen de app gebruiken, kan er dan en data-analyse op worden losgelaten.

Meer nieuws uit Kennemerland

Meest gelezen