Actie met armbandjes in Hoorn: ’Als iedereen opstaat, is pester alleen’

Medewerkster Esther Druijff geeft Deshairan en Ruben een armbandje.
© Foto Henk de Weerd
Hoorn

Armbandjes om aan te geven dat pesten moet stoppen, ze bestaan al jaren. Maar Benno van Ree heeft er voor zijn snackbarketen in Hoorn een eigen draai aan gegeven. Hij heeft regenboogkleurige polsbandjes laten maken met de teksten ’Ik ben tegen pesten’ en ’Ik mag zijn wie ik ben’.

Ze gaan als warme snacks over de toonbank. Letterlijk, want elk kind dat in de zaak komt krijgt er een aangeboden.

Ook worden ze bij Always Forward aan voetballertjes uitgedeeld en hebben scholen interesse getoond. ,,Ik heb er 2500 laten maken en het gaat erg hard, maar ik bestel net zo lang bij als nodig is’’, zegt Van Ree.

Pispaal

Zelf is hij nooit gepest, en ook zijn jonge kinderen niet. ,,Maar ik heb het wel gezien, zoals iedereen dat wel eens gezien heeft.

Gepest worden tekent je voor je hele leven, je wordt een ander persoon. Er is er altijd een de pispaal. Niemand wil gepest worden, maar er is er altijd wel een die het doet. Mijn gedachte is: Als iedereen opstaat, staat de pester alleen. We zullen het wel nooit winnen, maar je kunt op deze manier wel een steentje bijdragen.’’

Respectvol

Van Ree heeft vier vestigingen in Hoorn en een mobiele snackwagen, die bevoorraad worden vanuit een centrale vestiging op de Oude Veiling.

Er staan 65 mensen op de loonlijst. Ook het eigen personeel kreeg per interne mededeling de oproep respectvol naar elkaar te zijn. ’Ongeacht waar je vandaan komt, wat je overtuiging is of hoe je eruit ziet, iedereen is gelijk! Behandel elkaar zoals je zelf ook behandeld wilt worden’.

Benno van Ree heeft op zijn actie al veel reacties gekregen. Op Facebook is het bericht meer dan 130 keer geliked en 77 keer gedeeld. ,,Ik krijg veel mails van mensen, ook van buiten Hoorn, die ze willen bestellen. Ik heb de armbandjes zelf ontworpen. Door de regenboogkleuren en de tekst ’Ik mag zijn wie ik ben’ spreken ze ook mensen aan die homo, lesbisch of transgender zijn.’’

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen