Chroom-6 aangetroffen op vuurtoren Van Speijk in Egmond aan Zee

Chroom-6 aangetroffen op vuurtoren Van Speijk in Egmond aan Zee
De Egmondse vuurtoren Van Speijk blijft langer in de steigers staan.
© jjfoto.nl/Jan Jong
Egmond aan Zee

Op vuurtoren Van Speijk in Egmond aan Zee is het kankerverwekkende middel chroom-6 aangetroffen.

De steigers rondom het lichtbaken uit 1833/1834, dat grondig wordt gerenoveerd, zouden rond deze tijd moeten worden verwijderd. Maar ze blijven door de ontdekking tot minimaal voorjaar 2019 staan.

,,In bestaande verflagen op de toren is de stof in bepaalde mate gevonden’’, beaamt woordvoerder Casper van Meurs van Rijkswaterstaat, eigenaar van de Van Speijk.

Zorgvuldig

,,We laten onderzoeken hoe we het goedje het beste en zo veilig mogelijk, ook voor de omgeving, kunnen laten verwijderen. Daar springen we uiterst zorgvuldig mee om.’’

Het middel werd in het verleden vooral verwerkt in verf als bescherming tegen roest. Ook biedt het extra stevigheid.

,,Dat is kennelijk ook gebruikt in Egmond’’, aldus Van Meurs. ,,We hebben de aannemer die de renovatie uitvoert (Kreeft Betonrenovatie & Injectietechnieken BV uit Hoogeveen, red.) gevraagd een plan van aanpak te maken. De werkzaamheden liggen momenteel vrijwel stil en worden uitgesteld.’’

Visitekaartje

De toeristische blikvanger, een visitekaartje van het kustdorp, krijgt versneld onderhoud omdat er verf afbladdert, zij roestplekken op en rondom stalen onderdelen vertoont en het vuurtorenwit eigenlijk niet wit meer is.

De vondst van chroom-6 zet een rem op de uitvoering, die bovendien duurder uitvalt dan oorspronkelijk voorzien. Hoeveel duurder is nog onduidelijk.

,,Dat is de consequentie van waarmee we worden geconfronteerd’’, zegt Van Meurs namens Rijkswaterstaat.

,,Daarbij speelt dat door regen en wind bepaalde klussen nu slecht uitvoerbaar zijn. Dus we waren sowieso later dan gepland klaar geweest. Ja, nu helemaal.’’

Ook bij vuurtorens in Burgh Haamstede, Scheveningen, Noordwijk en op Vlieland is chroom-6 aangetroffen.

Werktenten

Omwonenden zullen bij verwijdering van het kankerverwekkende goedje van de Van Speijk niet aan gezondheidsrisico’s blootgesteld. Bij die klus worden volgens Rijkswaterstaat speciale werktenten gebruikt.

Meer nieuws uit Alkmaar

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons