Premium

’Verwarde personen’ een probleem in Castricum

’Verwarde personen’ een probleem in Castricum
Castricum

Vergeleken met de andere gemeenten in het politiedistrict heeft Castricum relatief veel overlast door ’verwarde personen’.

Dat zegt burgemeester Toon Mans als reactie op de publicatie van recente politiecijfers, tot en met september van dit jaar.

Castricum zit in het district Alkmaar met de gemeenten Alkmaar, Bergen en Heiloo. Ook Heiloo kent relatief veel overlast door ’gestoorde/overspannen personen’, zoals ze in het politieoverzicht worden aangeduid.

Tot en met september van dit jaar waren er 174 gevallen van overlast door verwarde personen in Castricum. Een klein aantal personen neemt daarvan het grootste deel voor zijn rekening, weet burgemeester Toon Mans. ,,Een top elf van personen is verantwoordelijk voor 32,1 procent van deze gevallen.’’

Dijk en Duin

Voor de hand ligt om aan te nemen dat deze meldingen grotendeels afkomstig zijn uit GGZ-instelling Dijk en Duin, maar dat is volgens Mans niet het geval. ,,De gemeente Castricum heeft een relatief hoog aantal inwoners die verward gedrag vertonen. Dat geldt ook voor Heiloo, dat net als Castricum een psychiatrische instelling heeft. Een exacte verklaring heb ik niet. Mijn idee is dat veel patiënten ook na hun behandeling hier blijven wonen.’’

Mans vervolgt: ,,Deze mensen zijn bij ons in beeld en die krijgen stuk voor stuk aandacht.’’

De burgemeester is inmiddels in gesprek met de politieleiding over het aantal wijkagenten. Castricum heeft er nu vier, Mans wil er zeven. Volgens de landelijke richtlijn (een wijkagent per 5000 inwoners) zou de gemeente daar recht op hebben.

Hij wil vooral inzetten op ’sociale veiligheid’. ,,De cijfers wijzen uit dat criminaliteit en overlast dalen, maar tegelijk neemt het gevoel van onveiligheid toe. Dus daar moeten we aan werken. Ik ben dan ook blij dat het politiebureau open blijft. Er blijft een balie geopend, al moeten we kijken hoe we dat met de bezetting gaan invullen. Soms komt er uren niemand en dat is dan toch zonde van de menskracht. Maar het bureau blijft bestaan, als schakel tussen Beverwijk en Alkmaar.’’

Of het bureau aan de Eerste Groenelaan open blijft is de vraag. Mogelijk verhuist de politie naar het gemeentehuis van Castricum.

Meer nieuws uit Kennemerland

Meest gelezen