Kunstenares leeft zich uit op raadhuis van Hilversum

Kunstenares Nynke Koster doet test met een rubber afgietsel van voegen van het raadhuis in Hilversum.
© foto STUDIO KASTERMANS/LEON DAKKUS
Hilversum

Toegepaste kunst maken uit reliëfs van het befaamde Hilversumse raadhuis, ontworpen door Willem Dudok. Dat is het plan van kunstenares Nynke Koster. Gisteren kwam ze ’proef draaien’ in Hilversum. Zaterdag begint het project echt. Publiek is toegestaan, zelfs gewenst.

De 32-jarige Nynke Koster exposeerde afgelopen zomer in het raadhuis en vanaf dat moment wist ze dat ze er ’iets’ mee wilde doen. „Het is zo ongeveer mijn favoriete gebouw van Nederland.”

Ze werkt door de ruimte om objecten en gebouwen heen in ’kaart te brengen’. Dat kan door afgietsels te maken met behulp van onder meer siliconenrubber. Die vloeibare rubber smeert ze bijvoorbeeld uit op een oude deur met houtsnijwerk. Of, zoals eerder gebeurde, op het sierplafond van Soestdijk. Eenmaal uitgehard wordt het rubber er voorzichtig afgetrokken. De mallen die zo ontstaan worden gevuld met gips, waarna er op allerlei manieren toegepaste kunst kan ontstaan. Zo maakte ze krukjes met reliëfs van gebouwen.

Gisteren kwam ze een paar proefafdrukjes maken. Dudok werkte met schuine voegen, smalle tegeltjes en meer kenmerkende stijlvormen. Die worden zaterdag door Nynke Koster definitief vastgelegd, niet alleen met siliconenrubber, maar ook met hulp van een 3D-scanner.

Wat eruit zal voortvloeien is nog ongewis. „Dat hangt van mijn creativiteit af en de ideeën die ik straks krijg als de mallen zijn gemaakt”, zegt ze. „Je kunt denken aan iets groots, een installatie. Maar ik had zelf ook al iets in mijn hoofd met ’Dudok-servies’. Dankzij de 3D-scanner kan ik de mallen verkleinen of vergroten, er is dus van alles mogelijk.”

Zaterdag, vanaf een uur of twaalf, gaat Koster op vijf plaatsen rondom de ingang van de trouwzaal haar vloeibare rubber op muren en vloeren uitsmeren. Het harden kost daarna ongeveer een uur. Publiek is welkom.

Het Dudok Architectuur Centrum (DAC) beschouwt de opdracht die aan Koster is gegund als startschot voor een discussie over de toekomst(bestendigheid) van het raadhuis. Modernisering, maar zonder aantasting van de momumentale waarde. Toegevoegde waarde van Koster in dit geval: hedendaagse vormgeving op basis van bestaande architectuur.

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen