Trefpuntcomplex in Alkmaar kansrijk

Wethouder Christian Braak

Wethouder Christian Braak

Dominic Schijven
Alkmaar

De impasse doorbreken, moest-ie. Dat lukte niet.

De bedenkers enerzijds en de tegenstanders anderzijds dichter bij elkaar brengen, zou-ie. De kloof is niet geslonken.

Politiek Alkmaar vond dat het omstreden bouwplan voor 24 woningen op de plaats van de oude Trefpuntkerk minder kwestieus moest worden. Het plan is nog steeds omstreden. Wethouder Christian Braak werd afgelopen zomer terug aan het werk gezet. Er waren wel erg veel bezwaren uit de buurt.

Toch is het gros van de politieke partijen nu fan van het bouwplan voor de Louise de Coulignystraat. Het plan gericht op senioren lijkt goedgekeurd te gaan worden. Dat bleek gisteravond tijdens een drukbezochte bespreking van het onderwerp door de commissie Ruimte.

Het is een keer welletjes geweest met de participatie. Er moeten knopen doorgehakt worden, herhaalden verschillende commissieleden en de wethouder.

Er is alles aan gedaan, vervolgde Braak. Bedenker en ontwikkelaar House of RTS is met een bemiddelaar en de tegenstanders vier keer om de tafel geweest. Zonder resultaat. ,,Spijtig’’, vond de wethouder.

House of RTS kwam wel met een aangepast plan. Het complex wordt 525 kubieke meter kleiner dan oorspronkelijk de bedoeling was. Twee woningen worden vanaf de tweede verdieping verplaatst naar de begane grond voor meer doorzicht. Ook komen er twee parkeerplaatsen bij.

Omwonenden, met het Trefpuntcomité voorop, waren niet onder de indruk. ,,Het bouwplan is voor 99 procent hetzelfde gebleven’’, zei Trefpuntcomité-voorzitter Bram de Groot gisteravond. Het comité is tegen de massaliteit van het plan op een toch al krappe locatie.

Voldoende

De wethouder vond de aanpassingen voldoende. ,,Het vorige plan was goed, dit plan is nog beter.’’

Dat beaamden de meeste partijen. Bij de VVD en SPA waren er nog twijfels over de parkeerruimte. VVD’er Stefan de Haan stelde dat de parkeerruimte verkeerd berekend is. Bij Leefbaar Alkmaar zijn er twijfels over het gebrek aan licht bij het geplande complex.

De discussie stemde Paul Simpelaar (CU) filosofisch. ’Hoe ver moet participatie gaan?’ Hij vroeg zich af het participatieproces an sich niet tegen het licht gehouden moet worden. ,,Is participatie een inspanningsverplichting of resultaatverplichting?’’

John Hagens van Leefbaar Alkmaar gaf aan er weinig van te begrijpen. Leo van Etten van de PvdA viel bijna van z’n stoel. ,,Zeg jij nu dat participatie niet goed is? Boude stelling.’’

Volgens Braak lag de waarheid in het midden. ,,Het ligt tussen inspanning en resultaat in. De afwegingen en het algemeen belang moeten duidelijk zijn.’’

De raad moet definitief iets van het bouwplan vinden op 13 december.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.