Grote drukte op bijeenkomst over zwarte regens Wijk aan Zee

Henk Schenning hoopt op antwoorden over de gezondheidsrisico's van de zwarte regens op Wijk aan Zee. Maar hij verwacht ze niet.

Henk Schenning hoopt op antwoorden over de gezondheidsrisico's van de zwarte regens op Wijk aan Zee. Maar hij verwacht ze niet.© Foto Friso Bos

Friso Bos
Wijk aan Zee

Inwoners van Wijk aan Zee hopen woensdagavond duidelijkheid te krijgen over de gezondheidsrisico’s van de zwarte regen die staalbedrijf Tata Steel regelmatig op het dorp laat neerdalen. Honderden mensen kwamen naar de informatiebijeenkomst over dat onderwerp die vanaf 19.30 in dorpshuis De Moriaan wordt gehouden.

Daar spreken burgemeester Martijn Smit van Beverwijk en gedeputeerde Adnan Tekin van de provincie Noord-Holland. Ook zijn mensen van Tata Steel, slakverwerker Harsco, de GGD en het Rivm aanwezig.

Lees ook: 250 aanmeldingen voor informatieavond grafietregens in Wijk aan Zee

Lees ook: ’Zonder aanmelding kunt u niet naar binnen’ bij infoavond over zwarte regens in Wijk aan Zee

In december 2016 kwamen de eerste klachten uit Wijk aan Zee over ’zwarte regen’, met glinsterende deeltjes erin. Grafiet. De donkere stofneerslag komt van slakverwerker Harsco, op het terrein van Tata Steel.

De bedrijven blijken sinds 2015 de slak - een restproduct uit de hoogovens en de staalfabriek - niet meer te koelen, maar gloeiend heet uit te storten bij Harsco. Daardoor zou de overlast ontstaan.

Lees ook: Toxicoloog: onderzoek nodig naar gevaarlijke stof in zwarte regens over Wijk aan Zee

Honderden klachten zijn sindsdien binnengekomen. De omgevingsdienst heeft Harsco in oktober en november van dit jaar meer dan een ton aan dwangsommen opgelegd, vijfduizend euro per incident.

Lees ook: Harsco Metals gestraft vanwege grafietregen

Tata Steel laat huizen, auto’s, speeltoestellen en straatmeubilair in Wijk aan Zee schoonmaken. Maar de zwarte regens blijven vallen.

Tata en Harsco hebben, na aandringen van Noordhollands Dagblad bekendgemaakt welke steensoorten en mineralen in die zwarte regen zitten.

Chemisch onderzoek toont aan dat de neerslag ook zware metalen bevat zoals vanadium, lood en chroom. Inwoners van het kustdorp zijn daarom ongerust over hun gezondheid.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.