’Te huur: Sint met Glinster Piet’

Pieter van Hove
Wijk aan Zee

In hetzelfde buurtcentrum in Wijk aan Zee waar zich jaarlijks het Tata Steel Chess Tournament zich afspeelt, waren het woensdagavond het staalbedrijf en de bewoners van de badplaats die de degens kruisten.

Inzet: de grafietregens die vanaf het terrein van de staalgigant de kustplaats de afgelopen tijd hebben geteisterd.

(Kijk en lees hier de liveblog van de avond)

Ook na een eerdere informatiebijeenkomst voor de dorpsbewoners, georganiseerd door het staalbedrijf, bleef de belangstelling voor de ‘grafiet-affaire’ groot. Voor de tweede bijeenkomst in dorpshuis De Moriaan – dit maal in handen van de provincie Noord-Holland – waren vele honderden omwonenden afgekomen.

Aanvankelijk had de provincie een aanmeldprocedure ingesteld, maar dat werd later afgezwakt: iedereen was welkom.

Bij de ingang van de grote zaal konden de bezoekers zich aanmelden, maar ook niet-geregistreerden konden gewoon doorlopen. ,,We doen daar niet moeilijk over. Het is de avond van de bevolking van Wijk aan Zee”, zei een woordvoerster van het organisatiecomité.

De landelijke pers had ook lucht gekregen van de ‘grafiet-gate’ en was massaal uitgerukt. Camerateams van NOS, RTL, SBS, NH Nieuws en lokale zenders waren aanwezig bij de informatieavond.

Bij de toegangsdeuren deelden Joke en Ineke Wijk aan Zeese collectief ‘de Badjuf’ met glitters uitgevoerde mondkapjes uit aan de bezoekers. ,,Zet u maar op, dat scheelt u vier jaar van uw leven”, zei Ineke tegen een bezoekster. Aarzelend nam die er een in ontvangst.

Frits van Wieringen van de Centrale Ondernemings Raad van Tata Steel was op de ontmoeting afgekomen om zijn zorgen te delen. ,,Het is nog onduidelijk in hoeverre grafiet schadelijk is. Mogelijk zijn ook mensen van het staalbedrijf ermee in aanraking gekomen.”

Burgemeester Martijn Smit van Beverwijk, waar Wijk aan Zee onder valt, nam aarzelend een kapje in ontvangst. ,,Of ik hier ben als bestuurder of inwoner? Laat ik wel zeggen dat ik mij zorgen maak.”

Even verderop hielden Boede, Dennis en Ron van het comité borden omhoog met daar teksten als ‘Glinsterdeeltjes, altijd kerst in Wijk aan Zee’, ‘De buurman kookt over & wij lopen te hoop’ en‘te huur: Sint met Glinster Piet’.

Veel sympathisanten stapten met een bord de zaal in en bleven daar demonstratief mee staan zodat iedereen de teksten goed kon lezen. Nergens nog een wanklank te horen. Dat veranderde wel tijdens de discussie.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.