Iers hart, Hollandse humor

Vlierman, Veltrop en Guinan zonder kilt maar in de kleuren van de Ierse vlag

Vlierman, Veltrop en Guinan zonder kilt maar in de kleuren van de Ierse vlag© Foto: PR

Yvonne Hulsbos

Ed Veltrop (51) kwam uit de popwereld, zo’n rockende, beukende band. John Flierman (53) was vanaf zijn vijftiende ’verslaafd’ aan Ierland en Ierse folkmuziek, door folkband Planxty. Danny Guinan (49) - geboren en getogen in Ierland - kwam in 1996 voor de liefde naar Nederland. Sinds 2012 treden ze op als O’Dreams; met twee frontmannen en Veltrop als achtergrondzanger, op piano en accordeon. En altijd met Ierse folkmuziek.

Het trio wilde meer, niet meer in de kroeg als achtergrondband maar in het theater: „Dat het publiek echt voor jou komt, het was dat of niets”, stelt Veltrop. Inmiddels staan ze in het theater met hun derde programma: ’Broken’. Shows waarin het verhaal steeds gebaseerd is op hun levens. „We hebben een echte Ier, een Nederlander die zich Iers voelt en ik sta er eigenlijk ver vanaf. Nederlandse volksmuziek vind ik ook mooi”, zegt Veltrop nuchter.

Ons leven!

De dynamiek tussen de heren maakt het leuk. Guinan gebruikt in ’Broken’ zijn heimwee naar Ierland: „Wie ben ik? Ben ik nog een Ier? Is het erg dat ik me minder Iers voel? Flierman is de Ierlandkenner: „De Lonely Planet van Ierland”, grapt hij. Maar diep in zijn hart weet hij dat hij gewoon een Hollandse jongen is. „Het zijn echte verhalen, over hoe we zijn.” Dat krijgen ze ook terug uit het publiek. „Niet hier is onze show, hier is ons leven!”, onderstreept Guinan. „Maar op een luchtige manier, met veel plezier en Hollandse humor.”

Het verhaal is leidend, daarna komen de nummers. Dit keer een mooie combinatie van (minder) bekende Ierse nummers en nummers van Guinan: „We willen wegblijven bij wat veel Iers-Nederlandse bandjes doen, ’The wild rover’, ’Whiskey in the jar’, met kilt op het podium. We kiezen voor liedjes met een boodschap en liedjes voor een feest.”

Opengebroken

Inspiratie voor de voorstelling ’Broken’ kwam van een gecompliceerde schouderbreuk die Veltrop vorig jaar mei opliep. De vraag was of hij ooit nog kon spelen. „Alles was opengebroken”, vat Guinan het gevoel samen. „Elke week spraken we af in de kroeg, wat gaan we doen?” En toen kwam ’het geluk bij een ongeluk’; de band had door die wekelijkse kroegsessies alle tijd en rust om een nieuw programma te schrijven, met ’Broken’ als thema. „Dit is het beste wat we ooit hebben gedaan”, stelt Veltrop. Flierman: „Elk jaar, drie keer nu, gaan we eten bij de Thai in Haarlem. Dan zeggen we tegen elkaar: ’zullen we nog een jaartje’? Na wat grappen en grollen is het altijd ’ja’. De vriendschap is ijzersterk. Daar kunnen we nog heel veel voorstellingen over maken.”

In het Nationaal Theaterweekend staat O’Dreams op 26 januari 2019 in Spant! Bussum. Kaarten: 10 euro, spant.org of odreams.nl.

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen