Huizen sluit afvalbakken met jaarwisseling: ’Ze zijn erg kostbaar’

Eddie de Paepe
Huizen

Met een reeks maatregelen hoopt de gemeente Huizen de komende jaarwisseling ’zo prettig en veilig mogelijk te laten verlopen voor iedereen’.

Ter voorkoming van vernieling door vuurwerk worden de afvalbakken in de parken en op de stranden als eerste afgesloten. Dat gebeurt vanaf 15 december. De afvalbakken in alle winkelcentra worden half december tijdelijk weggehaald.

Tijdens de openingstijden van de winkels zet de gemeente daarom extra kliko’s voor het afval neer. Alle andere openbare afvalbakken worden tussen kerst en oud en nieuw afgesloten.

Vanaf 2 januari zijn alle bakken weer geopend en teruggeplaatst. ’Afvalbakken zijn erg kostbaar, een kleine bak kost 700 euro, een grote 1.500 euro’, meldt de gemeente. ’Ziet u dat iemand iets vernielt? Bel dan gelijk 112 en geef het signalement door.’

Toezicht

Tweede maatregel is meer toezicht op straat. Vanaf begin december is er meer toezicht en handhaving, vooral rond de winkelcentra en de plekken waar normaliter veel jeugd te vinden is.

De intensiteit van het toezicht loopt op in de loop van december. ’Op oudejaarsdag en -nacht is de extra inzet verdriedubbeld, vooral rond de winkelcentra, de openbare gebouwen en de vuurwerkvrije zones.’

Vuurwerkvrij

Verder zijn er, net als vorig jaar, twee vuurwerkvrije zones: winkelcentrum Oostermeent en winkelcentrum/scholencomplex Holleblok. In deze zones mag geen vuurwerk worden afgestoken tussen 31 december 2018 zes uur ’s avonds en 1 januari 2019 twee uur ’s nachts. Buiten deze tijden is het afsteken van vuurwerk overal in Nederland verboden.

De vuurwerkvrije zones worden duidelijk met borden aangegeven. Alle inwoners die in (de buurt van) de vuurwerkvrije zones wonen, krijgen hierover apart een brief.

Informatie

Ten slotte zet de gemeente in op het geven van informatie over vuurwerk en overlast aan jongeren en hun ouders. Op alle basisscholen in Huizen geven de brandweer en boa’s lessen over de gevaren van vuurwerk.

Op alle middelbare scholen in Huizen geeft Halt voorlichting over de regels omtrent vuurwerk, de vuurwerkoverlast voor met name ouderen en dieren, de vernielingen van gemeentelijke eigendommen en over de gevaren van vuurwerk.

Daarnaast krijgen alle ouders met kinderen in de leeftijd van twaalf tot vijftien jaar een brief van de burgemeester over dit onderwerp.

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen