Gemeente koopt grond terug van Port of Den Helder

Delano Weltevreden
Den Helder

De gemeente Den Helder koopt voor 4,2 miljoen euro vier percelen op Westoever en Spoorweghaven terug van de Port of Den Helder.

Ook draagt de gemeente Den Helder bij aan de kosten van de renovatie van diverse kunstwerken (bruggen, sluizen) ter waarde van 2,8 miljoen euro. Dat is het voorstel dat burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad voorleggen.

Met deze constructie is een oplossing gevonden voor de geldnood waar het havenbedrijf in verkeerde. Het geld was onder andere nodig voor onderhoud aan kades.

Port of Den Helder verkoopt de vier percelen voor een marktconforme prijs aan de gemeente Den Helder. De gemeente wil deze percelen aankopen vanwege hun strategische waarde. Zij liggen namelijk dichtbij de binnenstad.

De bruggen en sluizen die met de 2,8 miljoen euro worden gerenoveerd zijn weliswaar eigendom van de haven, maar dragen volgens havenwethouder Kees Visser niet bij aan de opdracht van PoDH om de haven te exploiteren. Kunstwerken zijn onderdeel van de openbare infrastructuur die cruciaal is voor de gehele stad, inclusief de haven.

In verband met de verzelfstandiging van de haven had de gemeente onder andere grond overgedragen aan PODH. Een deel van die grond koopt de gemeente nu terug.

,,Wij zien kansen om die gronden verder te ontwikkelen en er mogelijk aan te verdienen’’, zegt wethouder Michiel Wouters. ,,Met bijvoorbeeld woningbouw en bedrijventerreinen. Een deel van de grond ligt tegen het Ravelijncenter aan. En tegen de Ruyghweg. We gaan dat nu verder uitzoeken.’’

Havenwethouder Visser zegt dat beide partijen baat hebben bij de gekozen oplossing. Directeur Jacoba Bolderheij van PODH is het daarmee eens: ,,Port of Den Helder kan zich nu nog beter richten op haar kerntaken en inspelen op de markt van onderhoud en logistiek in de offshore industrie, haar intensieve samenwerking met de Koninklijke Marine en haar faciliterende rol in de energietransitie.”

De gemeenteraad neemt op 17 december een besluit over het voorstel.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.