Raad Langedijk mag in januari doorvaarroute kiezen

De oostelijke variant zou langs de aanleunwoningen van Buiten Zorg kunnen lopen.

De oostelijke variant zou langs de aanleunwoningen van Buiten Zorg kunnen lopen.© Foto JJFoto.nl/Jan Jong

Arie Bergwerff
Langedijk

De gemeenteraad van Langedijk kan in januari 2019 een keuze maken tussen een westelijke of een oostelijke doorvaarroute in Zuid-Scharwoude. Wethouder Ad Jongenelen deed deze belofte tijdens de forumvergadering in het gemeentehuis.

’Doorvaarbaarheid’ staat hoog in het vaandel in Langedijk. Zo moet de Achterburggracht weer doorvaarbaar gemaakt worden. De bewoners van de Bomenbuurt, inmiddels verenigd in ’Baas in eigen Buurt’, verzetten zich tegen de westelijke variant. Die voert dwars door hun wijk, met vier, voor oudere bewoners, onmogelijk hoge bruggen. Zij zien meer in de oostelijke variant langs de Oostelijke Randweg, in hun ogen ’een prachtig alternatief, waardoor de doorvaarbaarheid op een snelle en betaalbare wijze gerealiseerd kan worden’.

Oplegnotitie

GroenLinks had over dit onderwerp een oplegnotitie gemaakt. Klaas Zwart tekende daarin protest aan tegen een zinsnede in een verslag van de deze zomer gehouden bewonersavonden. Volgens Zwart was correctie van de zin ’Deze route loopt vanaf de Sint Jan de Doper onder de Sportlaan door en sluit via de Wilgenlaan en de Kastanjelaan aan op de Machinesloot’ (lees: de westelijke variant, red.) op zijn plaats.

Sjaak Tijm, woordvoerder van ’Baas in eigen Buurt’, maakte van de gelegenheid gebruik om opnieuw in te spreken. De bewoners vinden dat Jongenelen de westelijke variant doordrukt en door de bewoners opgevraagde informatie achterhoudt. Zo wilden ze een WOB-verzoek indienen maar kregen te horen dat het college zelf nog met de stukken stoeide. Ze overwegen ook om een zienswijze in te dienen tegen het bouwplan Dr. Wilminkhof op het Mavo-veld. Tijm benadrukte overigens dat het comité ’geen Bergense toestanden wil, waardoor projecten jaren vertraagd worden.’

Jongenelen beloofde ter vergadering een raadsvoorstel in januari, waarin zowel de westelijke als de oostelijke variant beschreven zullen staan. De raad mag dan een keuze maken, verzekerde de wethouder. Hij sprak de hoop uit dat buurtbewoners zouden afzien van het indienen van een zienswijze tegen het Wilminkhof-plan.

Het verwijt dat hij het comité niet van informatie zou hebben voorzien, legde Jongenelen terzijde. ,,We hebben ze gegeven wat we hadden. Ik heb toegezegd dat in januari de relevante stukken ’á la minute’ bij de bewoners zullen belanden.’’

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.