Uitbreidingswens Welcome to the Future roept weerstand op

Het festival Welcome to the Future trekt veel publiek.

Het festival Welcome to the Future trekt veel publiek.© foto pascal fielmich

Dorien Knijnenberg
Landsmeer

De stichting Hart voor het Twiske is tegen de uitbreiding van het festival Welcome to the Future in het Twiske. Organisator ID&T wil de duur van het evenement uitbreiden naar drie dagen en bezoekers de mogelijkheid geven twee keer te overnachten in het recreatiepark.

Hart voor het Twiske maakt zich zorgen om de mogelijke aantasting van de natuur en de omgeving. De behandeling van de vergunningsaanvraag om het festival te vergroten ligt op het moment echter stil.

ID&T heeft een vergunningsaanvraag gedaan bij de Regionale Uitvoeringsdienst (RUD). Deze dienst, dat een samenvoeging is van verschillende milieudiensten en een afdeling van de Provincie, heeft vorige week ID&T gevraagd aanvullende gegevens aan te leveren. Hij wil zeker weten dat de natuur geen negatieve gevolgen ondervindt als het festival groter wordt.

Tot de organisator de benodigde ecologische onderzoeken kan voorleggen, behandelt de RUD de aanvraag niet. Hoeveel vertraging de behandeling van de vergunning hiermee oploopt is onduidelijk. Veel hangt af van hoelang de extra onderzoeken duren. De organisator reageerde gisteren niet op vragen van deze krant.

In een brief somt de stichting Hart voor het Twiske verschillende bezwaren tegen de uitbreiding van het festival op. Zo verwacht de stichting meer geluid, licht en massale activiteiten. ,,Dus meer overlast voor de kwetsbare flora en fauna en de omwonenden’’, zegt een woordvoerder van de stichting. Ze vreest zelfs dat schuwe of bedreigde diersoorten kunnen verdwijnen in het Twiske. De woordvoerder zegt dat de housemuziek volgend jaar mogelijk doorklinkt tot twee uur ’s nachts en dat dat twee uur langer is dan dit jaar. Ook waarschuwt ze voor overlast van de opbouwwerkzaamheden en het bouwverkeer. Op de camping worden tijdens het eerst volgende festival volgens haar waarschijnlijk tipi’s, tiny houses, safaritenten en interieur neergezet. Dat geeft extra werk en dus meer overlast, is het idee.

Als de Provincie ID&T toch toestemming geeft voor de uitbreidingsplannen, dan wil Hart voor het Twiske bezwaar maken. De stichting hoopt op steun van zoveel mogelijk mensen om sterker te staan in de campagne tegen het vergroten van Welcome to the Future.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.