Zieke topkok waarschuwt voor suiker en zout

Susanne van Velzen
Hilversum Topkok

Onno Pel (38) uit Blaricum werkt aan een (kook)boek met onder meer recepten zonder suiker, zout en zuivel. Producten die voor zijn ongeneeslijke en zeldzame longziekte Pulmonale Hypertensie (HP) funest zijn. Het boek (verschijnt in april 2019) maakt hij voor de stichting SICQ waarvan hij bestuurslid is.

,,Suiker en zout zorgen ervoor dat je vocht vasthoudt. Je nieren kunnen per dag twee liter afvoeren. Gemiddeld krijg je dagelijks 2,5 tot 3 liter vocht binnen. De laatste halve tot hele liter vocht wordt door je rechter harthelft afgevoerd. Hoe meer vocht je vasthoudt hoe groter de belasting is voor je hart.”

Vier jaar geleden kreeg horeca-ondernemer Pel, eigenaar van Charme Hotels, het keiharde bericht dat hij ongeneeslijk ziek is. Zijn ziekte leidt uiteindelijk tot hartfalen. ,,Puur pech, maar ik ga niet lijdzaam zitten wachten tot ik opgehaald word.”

Pel gaat met vriend en hobbykok Frank de Jong (38) uit Hilversum met een foodtruck op pad. Een deel van de opbrengst is voor de stichting SICQ.

Lees hier het verhaal over de kok die ziek is maar nog lang niet uitgekookt.

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen