Premium

Column Rolf Heynen: Les 1 verduurzamen: je huis tunen

Column Rolf Heynen: Les 1 verduurzamen: je huis tunen

„Wat zou ik volgens jou als eerste moeten doen om mijn huis te verduurzamen”, hoor ik steeds vaker. „Moet ik met zonnepanelen en een zonnecollector beginnen of juist met een warmtepomp?”

Als je minder energie wilt gebruiken en je huis wilt verduurzamen is het handig om twee uitgangspunten te onthouden. Allereerst hoef je energie die je bespaart niet te betalen én niet op te wekken. Dus begin altijd met het terugbrengen van je energieverbruik.

Daarnaast stopt ons totale energiesysteem de komende jaren met het verbranden van gas, steenkool, aardolie en zelfs biomassa en gaat volledig elektrificeren.

Onze gehele infrastructuur wordt elektrisch: elektrisch vervoer, elektrische energie en elektrische warmte. Daar kun je nu al rekening mee gaan houden bij (kleine) verbouwingen door het plaatsen van veel stopcontacten, extra groepen in de meterkast, extra leidingen en rekening te houden met bijvoorbeeld elektrisch koken (inductie).

Er zijn drie maatregelen waar ik mee zou beginnen die relatief goedkoop zijn en veel impact hebben op je stroom- en gasverbruik.

Ten eerste, vervang vandaag nog ál je gloeilampen en halogeenlampen door ledverlichting. Zelfs als ze nog niet stuk zijn is het voordeliger bestaande lampen te vervangen voor ledverlichting. Je verdient deze investering ruim binnen een jaar terug.

Ten tweede baat het te kijken naar de leeftijd en het energieverbruik van specifiek je koelkast, vriezer en wasdroger. De oudere versies van deze apparaten verbruiken zoveel meer energie, dat het kosten- en milieutechnisch loont ze direct te vervangen; dus nog voordat ze kapot gaan.

De derde, en de belangrijkste maatregel, is het laten controleren van de afgiftetemperatuur van je cv-ketel door een erkende installateur (dus niet de thermostaat temperatuur). De temperatuur van zowel het cv-water als van het tapwater staat bij heel veel huizen fors te hoog. Met de juiste temperatuur, kun je wel tot 30 procent op je gasrekening besparen. Ketels worden vaak bij oplevering eenmalig met een hoge temperatuur ingesteld en daarna nooit meer aangepast. Ook niet nadat een huis later nog geïsoleerd is.

Let overigens wel op dat tapwater nooit onder de 60 graden Celsius komt in verband met kans op legionella. De temperatuur voor de centrale verwarming daarentegen, staat vaak op 90 graden ingesteld, en die kan bij goed geïsoleerde huizen zelfs terug naar 40 graden. Een aardige bijkomstigheid is dat wanneer een huis verwarmd kan worden met 40 graden, dat tevens zeer geschikt is gemaakt voor een warmtepomp.

Het is opvallend dat we druk zijn met het goed instellen van audio-, computersystemen, en dat we veel tijd investeren in het ’tunen’ van een auto of brommer.

Maar het energiesysteem van je huis ’tunen’, is ondanks de grote financiële besparingen, blijkbaar niet ’sexy’.

Rolf Heynen is directeur van onderzoeksbureau Dutch New Energy Research in Heerhugowaard. Hij schreef het boek ’Schaliegas in 1 uur en 43 minuten’. Voor Groen schrijft hij columns. Reageren? groen@hollandmediacombinatie.nl

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.