Leidse activiste zat tijdens landelijke intocht in cel Zaandijk

Leidse activiste Christa Soeters.© ANP

Henk Runhaar
Zaandijk

Voorzitter Christa Soeters van de stichting Majority Perspective (MP) bracht de landelijke sinterklaasintocht door in een politiecel in Zaandijk.

De Leidse activiste mocht pas zondag aan het einde van de middag vertrekken. Saillant is dat Soeters een gebiedsverbod had voor Zaandijk en de Zaanse Schans.

Volgens een politiewoordvoerder werd voor Zaandijk gekozen omdat het rechercheteam dat het onderzoek deed daar zetelt. Soeters werd opgepakt voor bedreiging. Van wie, wil de politie niet zeggen.

Soeters (24) vertelt dat ze zich zaterdagochtend zelf heeft gemeld bij de politie in Leiden. ,,Ik wilde dat ze ophielden naar me te zoeken en mijn familie lastig te vallen.’’ Ze houdt vol dat ze geen idee heeft waarom ze werd aangehouden.

Mede-activist Rogier Meijerink (40) uit Utrecht zat tijdens de landelijke intocht ook vast, in Haarlem. Hij mocht zondagmiddag weer gaan, vertelt hij. ,,De feesten zijn nu toch voorbij, zeiden ze erbij.’’

Het Openbaar Ministerie Noord-Holland heeft nog geen besluit genomen over eventuele strafrechtelijke vervolging van Soeters en Meijerink. Dat meldt een woordvoerster desgevraagd.

Utrechtse activist Michael van Zeijl, die dit jaar werd veroordeeld voor opruiing, wordt in elk geval wel vervolgd voor zijn doodsbedreigingen aan het adres van Sinterklaas. Hij kan een dagvaarding tegemoetzien, meldt het OM.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.