Harsco moet nu al 95.000 euro betalen voor stofoverlast in Wijk aan Zee

Harsco moet nu al 95.000 euro betalen voor stofoverlast in Wijk aan Zee
Eind juli: een stofexplosie bij Harsco. Het grafiet ontbrandt en wolken stof slaan neer in Wijk aan Zee.
© Archief
Wijk aan Zee

Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied heeft vier nieuwe dwangsommen opgelegd aan slakverwerkingsbedrijf Harsco op het terrein van Tata Steel in IJmuiden, vanwege overtredingen van milieuwetgeving. Het totaal aantal boetes komt zo op negentien.

Dat betekent dat Harsco nu 95.000 euro moet betalen. Het maximumbedrag is 150.000 euro.

De dwangsommen worden geheven in deelbedragen van vijfduizend euro. Dit houdt in dat Harsco nog elf boetes te gaan heeft voordat het maximumbedrag is bereikt dat in de last onder dwangsom is genoemd.

Doel van de dwangsommen is dat Harsco zich aan de milieuwetgeving gaat houden. Dagelijks waaien echter nieuwe stofwolken ver van de slakputten van Harsco weg, wat soms door milieu-inspecteurs wordt gezien en genoteerd als een overtreding.

Volgens de milieuvergunning van Harsco mag het bedrijf geen stofwolken veroorzaken verder dan ’twee meter uit de bron’.

In de praktijk leiden de stofwolken tot een zwarte neerslag in Wijk aan Zee, en soms IJmuiden en Heemskerk. Tata Steel stuurt wekelijks schoonmaakploegen naar het dorp om huizen, auto’s en straatmeubilair schoon te maken.

Het is onbekend wat er precies gaat gebeuren als Harsco er niet in slaagt de stofoverlast in te dammen, en zijn last onder dwangsom geheel verbeurt.

De Omgevingsdienst zou dan de milieuvergunning kunnen intrekken, waardoor Harsco feitelijk zijn werk niet meer kan doen.

Als dat gebeurt, wordt echter ook Tata Steel hierdoor getroffen, want de afvoer van slak stokt dan en dit betekent dat ook de hoogovens en daarmee het hele productieproces moet worden stilgezet.

Meer nieuws uit IJmond

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons