Snel camera’s op West-Friese stations: ’Veiligheid belangrijker dan privacy’

De roep op bewakingscamera’s bij NS-stations is groot.© Archieffoto

Paul Gutter
Enkhuizen

Komende week komt het CDA in Enkhuizen met een voorstel om camerabewaking in te voeren op het NS-station. Hoog tijd als je de reacties op onze lezersstelling mag geloven. De overgrote meerderheid (96 procent) ziet camera’s liever gisteren dan vandaag hangen.

„Veiligheid van mens en spullen zijn belangrijker dan privacy op een station. Dit geldt niet voor een camera in mijn huis, dat is het verschil”, vindt Rienck Smidt uit Enkhuizen. Plaatsgenoot Cor Westerveld snapt niet dat ze er nog niet hangen. „Na het succes in Leiden hoeven we in West-Friesland toch niet opnieuw het wiel uit te vinden en tot in het oneindige in discussie te gaan?”

„Ophangen die camera’s. En liefst gisteren nog, want de overlast loopt de spuigaten uit”, zegt Co de Rood uit Hoorn. „Nergens meer een vrijplaats voor gespuis dat zich alleen in het donker laat zien om werkende mensen lastig te vallen die naar huis willen. En aan al de privacyschreeuwers zou ik willen vragen: waar denkt men nog werkelijk over de eigen privacy te waken...? Denk aan PC, tablet, mobiele telefoon en pinpas!”

Kees Bouman uit Medemblik vindt ook dat het ’gezeur over privacy maar eens afgelopen moet zijn’. „Om problemen te voorkomen of op te lossen, zijn alle middelen toegestaan.” Bijval krijgt hij van Jaap Visser uit Zwaag. „Als je fiets wordt gejat, wil je hem graag terug hebben.”

Marijke Schol uit Hoorn zou het liefst nog een stapje verder gaan. „Het geeft rust. Niet alleen op NS-stations, maar ook op andere drukke plekken.” Els Koorn uit Venhuizen hoopt dat met camera’s ook de verzekeringspremie omlaag kan. „Terugdringen van fietsendiefstallen zal ook veel besparen bij verzekeraars.” Pe van Straten uit Bovenkarspel spreekt van een ’betaalbare en effectieve manier’ om de veiligheid te vergroten. „Het helpt ook om eventuele schade op de daders te verhalen vanwege de bewijslast.”

Aad van der Gulik vindt wel dat de veiligheid op NS-stations verbeterd moet worden, maar niet met camera’s. „De mogelijkheden voor het stallen van fietsen bij deze stationnetjes vraagt bijna om diefstal. Maar privacy first.”

De nieuwe stelling staat inmiddels online.

<noiframe>

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen