Westdijk in Heerhugowaard wordt door flinke bomenkap steeds stukje kaler

Met kranen worden de gekapte bomen op de Westdijk gegrepen en verwijderd.

Met kranen worden de gekapte bomen op de Westdijk gegrepen en verwijderd.© jjfoto.nl / Jan Jong

Martijn Gijsbertsen
Heerhugowaard

Op de Westdijk in Heerhugowaard, langs het kanaal Alkmaar/Omval-Kolhorn, worden tot het eind van dit jaar achthonderd bomen gekapt en tweehonderd bomen geknot.

In opdracht van dijkbeheerder Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier is aannemer de Haarsma Groep uit het Friese Tjerkwerd met hulp van boomverzorger Peter Mul uit Hoogwoud/Middenmeer pas aan deze omvangrijke kaalslagoperatie begonnen.

Wortelpakket

,,De bomen op de kruin van de dijk worden steeds hoger en zwaarder. Dat brengt het risico met zich mee dat ze bij zware storm of windstoten omwaaien, waardoor het wortelpakket een hap uit de dijk neemt’’, licht woordvoerster Ellen Schipper van het waterschap de noodzaak van de ingreep (kosten: circa anderhalve ton) toe.

,,Ontstaan er daardoor gaten, dan is dat niet goed voor de waterveiligheid in de polder Heerhugowaard, die drie meter onder NAP ligt en waar 63.000 mensen wonen en werken’’, stelt zij. ,,De dijk kan dan zelfs haar stabiliteit verliezen en gaan breken.’’

Knotten

Het kappen en knotten vindt plaats met materieel vanaf het water, zodat de overlast voor passerend verkeer tot een minimum beperkt blijft. Fietsers worden omgeleid.

,,Vooraf is een vitaliteitsonderzoek op de bomen uitgevoerd. Per boom is gekeken wat ermee moet worden gedaan’’, weet Schipper.

,,Zieke bomen en die met een groeiverwachting van boven de vijf meter, vooral essen en lijsterbessen, worden verwijderd. Wilgen, elzen en meidoorns worden geknot. En er blijven ook bomen tussen de weg en het fietspad staan.’’

Compensatie

De Westdijk wordt steeds leger, maar blijft niet zo. In samenwerking met de gemeenten Heerhugowaard, Langedijk en de provincie Noord-Holland is ter compensatie een groenplan opgesteld.

,,Er komen kleinere bomen en struikgewas terug, zodat de natuurlijke structuur op de dijk blijft gehandhaafd.’’ De herplant vindt naar verwachting ergens in het komend voorjaar plaats.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.