Premium

Nieuw woonzorgcentrum Hoorn 2020 open

Nieuw woonzorgcentrum Hoorn 2020 open
Een impressie van hoe het woonzorgcomplex eruit komt te zien.
© Beeld Peter Laan Architectuur
Hoorn

Met een jaar vertraging komt het er toch: een woonzorgcomplex aan de Jacques Bloemhof in Hoorn. De gemeente heeft Woningstichting Het Grootslag de bouwvergunning verleend.

De eerste paal gaat in juni volgend jaar de grond in. In 2020 is het klaar. Het complex, waarin 29 appartementen komen, wordt gehuurd door de zorginstelling Philadelphia, die op verschillende manieren zorg biedt aan mensen met een verstandelijke beperking en al verschillende voorzieningen heeft in West-Friesland.

Het plan wordt gebouwd op de plek tussen Jacques Bloemhof en Dinkelweg, waar eerder een dependance van de oecumenische basisschool Dynamis stond. Die werd in 2016 gesloopt. De bouw liep vertraging op, doordat er vanuit de buurt bezwaar werd gemaakt. Dat werd echter niet tot aan de Raad van State doorgezet, zodat de gemeente recent de bouwvergunning kon verlenen.

Wachtlijsten

Een goede zaak, vindt directeur Hans Kröger van Woningstichting Het Grootslag. ,,Voor deze doelgroep zijn de wachtlijsten lang en de huisvesting vaak slecht en verouderd. Het gaat om een groep die altijd hulp nodig heeft en ook geen keuze heeft. Een autist wordt morgen niet beter, iemand met een verstandelijke beperking ook niet.’’

,,De zorgboerderijen die er zijn gekomen hebben een deel van het probleem opgelost, maar wachtlijsten van meer dan negen jaar zijn nog steeds geen uitzondering. In overleg met gemeenten en de zorgplatforms kijken we waar we nog meer van dit soort complexen kunnen bouwen. Op dit moment kijken we naar een nieuwe plek samen met Esdégé Reigersdaal.’’

De vertraging in de uitvoering van het plan heeft een voordeel: het plan kon worden aangepast aan de duurzaamheidseisen van deze tijd. Zo zal het gasloos worden opgeleverd, komen er zonnepanelen op te liggen en wordt er warmte- en koudeopslag toegepast. Het complex krijgt drie bouwlagen en heeft naast de 29 appartementen ook twee gemeenschappelijke huiskamers.

Meer nieuws uit West-Friesland