Onderzoek naar toedracht Victoriebrug Alkmaar

Victoriebrug.© Archief

Gert van der Maten
Alkmaar

Er komt een onderzoek naar het debacle met de Victoriebrug in Alkmaar.

Wethouder Marcel van Zon (CDA) heeft dat donderdagavond toegezegd aan de gemeenteraad. Volgens Van Zon gaat dat onderzoek uitgevoerd worden door een onafhankelijke partij. ,,Dat gaan we niet zelf doen.”

,,De brug heeft onze allemaal flink bezig gehouden”, aldus Van Zon. Volgens hem moet er nu ’een feitenrelaas’ komen over hoe het heeft kunnen gebeuren dat de brug niet gebruikt kan worden. ,,Het moet duidelijk worden wat er precies is gebeurd.”

Hoe lang het onderzoek gaat duren, weet Van Zon niet. ,,Het komt als het klaar is. Misschien moeten de onderzoekers zich wel door vele stapels papier worstelen. Ik weet het niet.”

Landhoofden

De Victoriebrug over het Noordhollandsch Kanaal tussen Helderseweg en Zijperstraat is onbruikbaar doordat de aansluitingen op de oevers instabiel zijn. ,,De landhoofden bewegen naar elkaar toe”, zo beschrijft de gemeente het euvel.

Fractievoorzitter Victor Kloos van OPA vroeg de wethouder of er eventueel wat van de extra kosten die er voor de brug moeten worden gemaakt, te verhalen zijn op de aannemer. Volgens Van Zon is dat pas duidelijk als het onderzoek rond is.

Die extra kosten werden in de gemeentebegroting voor volgend jaar geschat op 750.000 euro. Daarvan was 150.000 voor onderzoek en voor tijdelijke maatregelen nu de brug omhoog staat. De resterende zes ton was bedoeld voor het oplossen van de problemen met de brug.

Teruggenomen

Gisteravond bleek evenwel dat deze week achter de schermen was besloten om die zes ton terug te nemen omdat het eigenlijk een slag in de lucht was. Ingewijden zeggen dat dit zonder al te veel politieke heisa is gegaan.

Er moesten toch al een paar andere wijzigingen in de begroting worden aangebracht. Het alternatief was dat er een officieel collegevoorstel zou moeten komen. Dat zou dan weer een paar maanden vergen.

Het college belooft nu met een onderbouwd bedrag te komen.

Oud-ambtenaren van de gemeente onthulden onlangs dat het vorige college van Alkmaar de brug er door heeft gedrukt, ook was er gewaarschuwd dat de plannen geen rekening hielden met de toestand van de oevers en met de gas- en andere leidingen die er lopen. De brug moest en zou er komen.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.