Tbs moordenaar Hoornse Nadine met jaar verlengd [video]

Nadine Beemsterboer

Nadine Beemsterboer© HMC

Eric Molenaar
Hoorn

De gedwongen tbs-behandeling van de moordenaar van de Hoornse Nadine Beemsterboer wordt met een jaar verlengd. Deze uitspraak heeft de meervoudige kamer in Amsterdam donderdagmiddag gedaan.

Gerold O. bracht op 2 december 2006 zijn twintigjarige Hoornse ex-vriendin uit jaloezie met 36 messteken om het leven.

De toen 34-jarige O. werd veroordeeld tot twaalf jaar cel en tbs met dwangverpleging. De tbs ging in 2014 in. Sinds een jaar mag hij al overdag de tbs-kliniek in Almere verlaten voor onbegeleid verlof.

De rechtbank stelt in de uitspraak dat O. positief heeft gereageerd op de behandeling en gegroeid is in zijn vaardigheden om met bij voorbeeld krenking om te gaan, maar dat hij nog niet zelfstandig functioneert in de maatschappij.

Lees ook: Vrijheid van Nadines moordenaar verbaast haar ouders

Uit deskundigenrapporten blijkt dat het risico op gewelddadig gedrag op langere termijn stijgt van laag naar matig, als O. een intieme relatie krijgt.

Verlenging van de tbs-maatregel is volgens de rechtbank noodzakelijk om de contacten met anderen, met name vrouwen, voldoende te kunnen monitoren. De rechtbank acht onderzoek naar een voorwaardelijke beëindiging, zoals de raadsvrouw van O. had gevraagd, in dit stadium nog te vroeg.

Spanning

De ouders van Nadine reageren met gemengde gevoelens op de uitspraak.

Vader Jacques: ,,Aan de ene kant is hij nog een jaar onder nauw toezicht, zodat hij minder onheil kan aanrichten dan als hij volledig vrij is. Aan de andere kant krijg je die spanning over een jaar weer voor je kiezen. Ik ga er van uit dat ze hem dan wél zullen vrijlaten. Die blijvende spanning omschrijft hij als ’het lot van nabestaanden’: ,,Het blijft voor ons altijd iets dat je met je meedraagt, zo lang hij leeft.’’

Moeder Wanda had er, gezien de behandeling van de zaak, al een beetje op gerekend dat het verlenging met een jaar zou worden in plaats van de gebruikelijke twee jaar. ,,Volgend jaar maken we dit weer mee. Dat vreet energie.’’

Tijdens de zitting over de verlenging, twee weken geleden, gaf Gerold O. aan dat hij met een eventuele nieuwe relatie direct in therapie wil, ’om te voorkomen dat dit weer gebeurt’. Jacques Beemsterboer maakte daaruit op dat O. er ook niet veel vertrouwen in heeft.

,,Stel dat hij een relatie krijgt en dat meisje zet hem aan de kant, dan is het maar afwachten hoe hij daarop reageert.’’

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen