Dierenziekenfonds in Zaanstad geen kans, dierenartsbon wel

Rob Swart
Zaanstad

Een ziektekostenverzekering voor huisdieren komt er niet, maar een soort tegoedbon waarmee mensen met een laag inkomen naar de dierenarts kunnen, is niet kansloos.

De Partij voor de Dieren kwam donderdag naar het Zaanstad Beraad met het voorstel om iets te doen aan het probleem dat arme mensen hun huisdier uit geldgebrek niet laten behandelen. Het meest vergaande plan van de partij is een belasting voor dierenbezitters, waarvan de gemeente de dierenarts betaalt. Dat lijkt op een verzekering en de raadsleden waren het er snel over eens dat die rol de gemeente niet past. Bovendien is een belasting op andere dieren dan een hond volgens wethouder Songül Mutluer wettelijk niet mogelijk.

De tegoedbon is een regeling naar Amsterdams voorbeeld. Daar kunnen minima met een voucher een keer per jaar naar de dierenarts en wordt ook sterilisatie en castratie door de gemeente bekostigd. Mutluer heeft berekend dat zoiets in Zaanstad een kwart miljoen kost. Zij laat het aan de raad over om die beslissing te nemen. Maar zei er wel bij dat zo’n voorziening ten koste gaat van ander minimabeleid. Daarbij noemde zij met name de opdracht van de raad om meer te doen voor kinderen in arme gezinnen.

Melchior Mattens (PvdD) was blij dat de raad de mogelijkheid van de waardebon niet afwijst en gaat dat idee uitwerken. Mutluer komt volgend jaar met de ambities op het gebied van dierenwelzijn en dan zal Mattens er op terugkomen.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.