Horecarekeningen gesubsidieerde organisaties ruim 340.000 euro

Carlo Assorgia: ,,De verhoudingen zijn scheef.’’

Carlo Assorgia: ,,De verhoudingen zijn scheef.’’© Peter van Aalst

Delano Weltevreden
Den Helder

De gemeente Den Helder geeft te veel geld uit in gesubsidieerde instellingen en te weinig in horecagelegenheden van ondernemers die zelf het risico dragen.

Dat vindt fractievoorzitter Carlo Assorgia van Beter voor Den Helder. De fractie wilde een overzicht van de kosten die de gemeente heeft betaald voor onder meer evenementen, bijeenkomsten, feestjes, recepties en vergaderingen die zijn gehouden bij instellingen die subsidie ontvangen en horeca-ondernemers die zichzelf bedruipen.

Daaruit blijkt dat de gemeente over de afgelopen drie jaar bij zes gesubsidieerde organisaties ruim drie ton heeft uitgegeven aan horecagerelateerde activiteiten: de Kampanje, Dorpshuis Julianadorp, KopGroep Bibliotheken, De Helderse Vallei, MFC ’t Wijkhuis en Stichting De Nollen. Bij de Kampanje werd het meest uitgegeven: 238.142,80 euro, bij De Nollen het minst, namelijk 1290 euro. De totale uitgaven bij die zes organisaties over drie jaar zijn 340.332,14 euro. Bij de Kampanje zijn onder meer raadsinformatiebijeenkomsten gehouden, bijeenkomsten van de regionale raadscommissie Noordkop, nieuwjaarsrecepties en het kerstfeest van de gemeente.

BvDH had om het overzicht gevraagd omdat de fractie wil weten of de bijeenkomsten in De Kampanje eigenlijk verkapte steun voor de noodlijdende schouwburg zijn. Assorgia: ,,Ruim 90 procent van de uitgaven gaan naar organisaties waar de gemeente een subsidierelatie mee heeft. Echte ondernemers die voor honderd procent het risico dragen worden afgescheept met minder dan tien procent. De verhoudingen zijn scheef en moeten te zijner tijd worden rechtgetrokken.’’

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.